‘Daens’ als musical

De Vlaamse succesfilm Daens wordt een musical. De voorstelling wordt vanaf 4 oktober gespeeld in een voormalig postsorteergebouw tegenover station Antwerpen-Berchem. Lucas van den Eynde speelt de hoofdrol die in de film werd vertolkt door Jan Decleir.

Daens, gebaseerd op een boek van Louis Paul Boon, gaat over de progressieve priester Adolf Daens die rond 1900 deelnam aan de sociale strijd van de arbeiders in Aalst en daardoor in botsing kwam met de kerkautoriteiten.

De musical is gecomponeerd door Dirk Brossé, die eerder de muziek voor de Kuifje-musical maakte, op teksten van Allard Blom en regisseur Frank van Laecke. Artistiek leider is Stijn Coninx, die in 1993 de Daens-film regisseerde. De musical wordt tweetalig, net als de film, omdat de makers het conflict tussen de Franssprekende bourgeoisie en de Vlaamse arbeiders extra willen benadrukken. Bovendien wil theater- en tv-bedrijf Studio 100, dat de voorstelling produceert, daarmee publiek uit Vlaanderen én Wallonië aantrekken.