Coalitie India omarmt oude boeven weer

Het Indiase parlement stemt volgende week over het vertrouwen in de regering-Singh. Haastig worden nieuwe allianties gesmeed, ook met politici zonder zuiver blazoen.

Mohammad Shahabuddin (41) uit de Indiase deelstaat Bihar is een van de beruchtste politici van het land. Hij zit levenslang vast wegens ontvoering en moord op een politieke tegenstander. Daarnaast is hij verdachte in meer dan dertig zaken van moord, poging tot moord, ontvoering en afpersing, bankovervallen en ander geweld.

Maar Mohammad Shahabuddin is niet onder de indruk van die verdenkingen. Eerder al bevocht hij met succes vanuit zijn cel een zetel in het parlement, de Lok Sabha. En nu mag hij volgende week twee dagen naar New Delhi om te stemmen over het omstreden nucleaire akkoord van India met de Verenigde Staten. De reis- en bewakingskosten moet hij wel zelf betalen, hebben de rechters bepaald.

Mohammad Shahabuddin is niet de enige criminele volksvertegenwoordiger die tijdelijk vrij komt. Een andere veroordeelde (wegens moord) en een verdachte (van moord) in voorlopige hechtenis komen ook even op borgtocht vrij. De komende dagen volgen waarschijnlijk meer namen.

De boeven zijn hard nodig in het politieke straatvechten dat in India is uitgebroken aan de vooravond van de cruciale stemming over het nucleaire akkoord. Het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA) en de Nuclear Suppliers Group (NSG) moeten nog instemmen met de levering van nucleaire technologie, installaties en brandstof aan India, dat kernwapens bezit en het verdrag tegen de verspreiding daarvan niet wil ondertekenen. Maar eerst wil de regering onder leiding van de Congrespartij maandag en dinsdag bewijzen dat ze het parlementaire vertrouwen heeft, ook nu de communistische partijen zijn afgehaakt uit afkeer over de overeenkomst met de Amerikanen.

De partijen die in de vier jaar oude regeringscoalitie zijn vertegenwoordigd, halen de benodigde 272 stemmen in het parlement lang niet. Daarom heeft de Congrespartij nieuwe bondgenoten gevonden, maar of die voldoende gewicht in de schaal kunnen leggen, is niet zeker.

Elke stem is nu goud waard. Dagelijks staan de kranten vol met berichten over stemmen die letterlijk worden gekocht en over deserterende parlementariërs. Over en weer wordt met modder gesmeten. In ongenade gevallen partijleden krijgen plotseling eerherstel. Er worden coalities gesmeed tussen partijen die elkaar tot voor kort nog te vuur en te zwaard bestreden. En vergeten partijtjes worden uit hun marginale bestaan gekust omdat ook hun stem telt.

De grootste winnaar is voorlopig de Samajwadi-partij (SP). Die drijft vooral op de stemmen van achtergestelde kasten in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh (170 miljoen inwoners). Maar vorig jaar moest de SP diep in het stof bijten toen Mayawati, de even kleurrijke als ambitieuze leidster van de BSP, de partij van de dalits, de kastenlozen, de absolute meerderheid haalde bij de deelstaatverkiezingen. Als chief minister van de volkrijkste deelstaat zit Mayawati voorlopig stevig in het zadel.

Maar dankzij het atoomakkoord is de SP plotseling overeind gekrabbeld. De Congrespartij heeft haar steun hard nodig om het parlementaire vertrouwen te winnen, en de leiders van de SP hebben die kans op nieuw aanzien niet aan zich voorbij laten gaan. Eerder uitten ze nog kritiek op de deal en werden ze geschoffeerd door Sonia Gandhi, de leidster van de Congrespartij.

Zo wordt het politieke landschap grondig verkaveld. Mayawati, die premier van India wil worden, steunde altijd de Congres-regering. Maar nu is ze naar het oppositiekamp geschoven, en moet ze plotseling rekening houden met heropening van oude corruptieonderzoeken tegen haar. In datzelfde kamp komen ook de communisten en de hindoenationalistische BJP elkaar nu als aartsrivalen tegen.

De BJP, de grootste tegenstrever van de Congrespartij, gokt op vervroegde verkiezingen. Het liefst in november, want dan is de inflatie (nu bijna 12 procent) zeker nog hoog, wat bijdraagt aan het ongenoegen onder het electoraat over de regering, redeneren de hindoenationalisten.

Pikant detail: premier Manmohan Singh, de man die de nucleaire overeenkomst met de Verenigde Staten persoonlijk tot stand heeft gebracht, mag zelf niet stemmen. Hij is nooit gekozen in de Lok Sobha. De drie gedetineerden die tijdelijk vrij komen, zijn dat wel. Ze zijn lid van partijen die zijn vertegenwoordigd in de regeringscoalitie en worden dus geacht voor het akkoord te stemmen.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Shahabuddin

In het artikel Coalitie India omarmt oude boeven weer (17 juli, pagina 4) staat dat parlementariër Mohammad Shahabuddin is veroordeeld voor ontvoering en moord. Hij is veroordeeld voor ontvoering met moord tot doel. Het lijk van de ontvoerde politieke tegenstander is nooit gevonden.

    • Wim Brummelman