Chinese economie groeit iets minder hard, wel 10,1 pct

Peking, 17 juli. De Chinese economie is in het tweede kwartaal minder sterk gegroeid. De groei kwam uit op 10,1 procent, vergeleken met 10,6 procent in het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Chinese nationale bureau voor de statistiek vandaag bekend. Over heel 2007 bedroeg de groei van de op drie na grootste economie ter wereld 11,9 procent. Het tragere groeitempo heeft vooral te maken met een afzwakkende export door de minder sterk groeiende wereldeconomie. Ook heeft de Chinese regering geprobeerd de economische groei af te remmen om oververhitting te voorkomen en de hoge inflatie onder controle te krijgen. De inflatie stond in juni op 7,1 procent. Voor het hele jaar wordt gerekend dat de Chinese economie met 10 procent groeit. Naar verwachting haalt China dit jaar Duitsland in als de op twee na grootste economie ter wereld.