Bondscoach De Haan overwoog boycot van Olympische Spelen

Nes. Foppe de Haan heeft in mei serieus overwogen de Olympische Spelen in Peking te boycotten. De bondscoach van de Nederlandse voetbalselectie liet dat gisteren weten in een interview in het Friesch Dagblad. ”Wat kan mij het schelen. Ik ga niet”, zei De Haan destijds na het lezen van een artikel in een landelijks dagblad over de mensenrechtensituatie in China. In het betreffende artikel las De Haan dat het olympische gastland aan rassenvermenging doet om controle over de almaar groeiende bevolkingsgroepen te houden. Vruchtbare meisjes uit een deel dat grenst aan Rusland worden weggehaald en geruild met meisjes uit een centraal deel van het land. ”Dat is precies wat Hitler ook wilde”, zei De Haan. ”Nederlanders vermengen met Polen en andersom. Hoe bestaat zoiets, vraag je jezelf af.” Bij een ontmoeting van sportkoepel NOC*NSF bleek dat anderen het bewuste krantenartikel ook hadden gelezen, maar voor kennisgeving aannamen. ”Ik heb heel lang nagedacht”, zegt De Haan, die uiteindelijk besloot af te zien van de boycot. ”Het is een beetje egoïstisch misschien, maar ik ben er vier jaar mee bezig geweest om Peking te bereiken. En ik vind dit in bepaald opzicht beter dan wanneer er een groot hek om China wordt gezet.”