Banken geven toe tekort te zijn geschoten

’s Werelds grootste banken onderkennen dat hun interne „tekortkomingen” hebben „bijgedragen aan de onstuimige financiële markten” en de daarmee samenhangende „ernstige gevolgen voor de wereldeconomie”. Om herhaling te voorkomen moet de bankensector ingrijpend veranderen.

Dat schrijft het Institute of International Finance (IIF), het samenwerkingsverband van de 370 grootste banken ter wereld, in een 213 pagina’s tellend rapport waarover deze krant beschikt. Later vandaag presenteert IIF-voorzitter en Deutsche Bank-topman Josef Ackermann samen met voormalig ING-bankier Cees Maas in Washington de bevindingen. Maas staat aan het hoofd van de onderzoekscommissie van bankbestuurders die acht maanden onderzoek deed naar de kredietcrisis.

Het is voor het eerst dat de banken collectief en in dergelijke ferme bewoordingen in een eindrapport verantwoordelijkheid nemen voor hun rol in wereldwijde crisis. Die zorgde reeds voor ongekende koersverliezen, honderdduizenden geschrapte banen en 252 miljard euro aan afboekingen bij banken, volgens een overzicht van onderzoeksbureau Bridgewater Associates. Bovendien zijn topmannen van onder meer Citibank, en, vorige week, Fortis, gedwongen afgetreden. Ook vielen grote banken zoals Bear Stearns en IndyMac om, en wordt voor het voortbestaan van Lehman Brothers gevreesd. Het einde „is nog niet in zicht”.

Een van de fouten die de banken maakten geldt de beloningsstructuur van bestuurders, stellen hun collega’s nu. Zij werden zozeer voor resultaten op korte termijn beloond dat ze de risico’s voor hun ondernemingen en de financiële markten uit het oog verloren.

Voorafgaand aan de kredietcrisis was de financiële sector bovendien „opgewekt” door de ruime beschikbaarheid van kapitaal waarmee geïnvesteerd kon worden. Vermenigvuldigd met de groei van de wereldeconomie en de toegenomen concurrentie tussen banken werden belangrijke risico’s van investeringen, zoals in financiële producten op basis van hypotheken, niet onderkend of er werd slecht mee omgegaan.

Bovendien hebben de banken „het vermogen van beurzen om risico’s te absorberen overschat”. In de hele financiële sector waren de „normen verzwakt” met als doel de bedrijfskosten te drukken en zo beter te concurreren.

De bankensector stelt voor ingrijpend te veranderen om „het vertrouwen in de markten te herstellen, de geloofwaardigheid van de sector te herwinnen en de kans op een herhaling van de crisis te voorkomen”.

Lees het bankenrapport via nrc.nl/kredietcrisis

    • Freek Staps