Advies: verbied Turkse regeringspartij niet

De rapporteur van het Turkse Constitutionele Hof heeft de rechters geadviseerd de regerende AK-partij van premier Erdogan niet te verbieden, zo hebben justitiële bronnen in Ankara gisteren gemeld. Het advies is echter niet-bindend en het hof heeft de rapporteur vaak genegeerd. Een uitspraak wordt binnen een maand verwacht.

Een aanklager heeft geëist dat de conservatief-islamitische AK-partij wordt verboden omdat ze de shari’a, het islamitisch recht, in Turkije zou proberen te introduceren. De aanklager eist ook dat prominente partijleden, onder wie Erdogan en president Gül, voor vijf jaar uit de politiek worden gezet. Steen des aanstoots is met name het besluit om het verbod in te trekken op het dragen van de islamitische hoofddoek op openbare universiteiten.

Gerechtelijk rapporteur Osman Can meldde het Hof echter, aldus de zegslieden, dat de AK-partij alleen de burgerlijke vrijheden wilde uitbreiden toen zij de islamitische hoofddoek op de universiteiten toestond. Hij stelde voorts dat toespraken van partijleden die door de aanklager als anti-seculier worden beschouwd, binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting vallen.

Volgens waarnemers is de kans dat de partij wordt verboden groter geworden sinds hetzelfde hof tegen het advies van de rapporteur in het amendement op de grondwet vernietigde dat de hoofddoek op de universiteiten toestond. Het hof wordt gedomineerd door vertegenwoordigers van de seculiere elite die in een machtsstrijd met de AK is gewikkeld. (AP, Reuters)