Actiegame spelen met 256 anderen

Met Massive Action Game kunnen 31 teams van acht man een oorlog uitvechten.

En met de Wii Music kan iedere gamer meer dan 50 instrumenten bespelen.

Demonstratie van het nieuwe spel Wii Music waarin je virtueel gitaar kunt spelen. Foto Reuters Legendary Nintendo game designer Shigeru Miyamoto demonstrates the new game 'Wii Music' by virtually playing a guitar at the Nintendo E3 media briefing in Hollywood, California July 15, 2008. REUTERS/Fred Prouser (UNITED STATES) REUTERS

De Xbox 360, de Wii en de PlayStation 3 zijn de pionnen in de strijd om de spelende mens, maar er is nog geen duidelijke winnaar. De mogelijkheden van de spelcomputers en de beschikbare games zijn heel verschillend. Fabrikanten Microsoft (Xbox 360), Nintendo (Wii) en Sony (PlayStation 3) gebruiken de jaarlijkse vakbeurs E3, deze week in Los Angeles, om de plannen voor het komende seizoen te onthullen. Een goed moment om de stand van zaken op te maken.

1Xbox 360 Microsoft heeft meer dan de concurrenten iets te bewijzen. Het bedrijf bracht de Xbox 360 een jaar geleden uit, maar deze spelcomputer is al aan twee kanten ingehaald. Door de Wii, met zijn toegankelijke games die een breed publiek trekken, en door de PlayStation 3, met zijn net iets geavanceerdere technologie, zoals de ingebouwde Blu-ray-speler. De Xbox doet het niet slecht, maar de verkopen stagneren, terwijl Sony’s verkopen groeien en Nintendo nog steeds niet genoeg hardware kan fabriceren.

Microsoft lijkt in de voetsporen te willen treden van zijn concurrenten. Maar de boodschap is dubbel. Het bedrijf presenteert de Xbox 360 als een spelcomputer voor de hele familie. Zangeres Duffy demonstreerde deze week op de beurs de karaokegame Lips. En er komt een Xbox-versie van het tv-spelletje Eén tegen honderd in samenwerking met Endemol.

Maar de presentatie bestond voor het overgrote deel uit hardcore games, gericht op spelers die avonturen willen beleven en handig zijn met de knoppen op een gamecontroller. Zo was er een demonstratie van Gears of War 2, een schietspel in een postapocalyptische wereld.

2Wii Nintendo bracht wel een duidelijke boodschap. Het bedrijf wil nieuwe groepen spelers aanspreken zoals het al deed met spellen als Wii Sports en Wii Fit. Nintendo’s grootste zorg is nu dat de games door steeds meer spellenmakers wordt geimiteerd. Het bedrijf wil deze ‘copycats’ voor blijven door met nieuwe, creatieve hardware-uitbreidingen en spellen te komen.

Dit jaar nog verschijnt Wii Music, waarin vier spelers zonder enige ervaring of voorkennis samen muziek kunnen maken. Op het ritme de knoppen indrukken en de Wii-afstandsbediening bewegen is voldoende. Het spel bevat meer dan vijftig instrumenten: van saxofoon tot sambaballen. Op het podium liet een professionele drummer horen dat het drumstel in Wii Music heel indrukwekkend kan klinken.

Verder verschijnt volgend jaar Wii Sports: Resort, het vervolg op de met de Wii meegeleverde sportcompilatie. Het nieuwe spel krijgt de MotionPlus-uitbreiding. . Daarmee wordt bijvoorbeeld het zwaaien met een oefenzwaard mogelijk. Ook kan de speler met grote precisie frisbees gooien.

3PlayStation 3 De presentatie van Sony was echter de indrukwekkendste. Net als de PlayStation 3 kwam ook het verhaal traag op gang, met nieuwe games als Little Big Planet, dat creativiteit van spelers hoog in het vaandel heeft, en Resistance 2, alweer een sciencefictionspel waarin je kunt schieten.

Het indrukwekkendste bewaarde het bedrijf tot het laatst met een demonstratie van MAG. Dat staat voor Massive Action Game. Of de uiteindelijke game net zo mooi wordt als het getoonde filmpje werd niet duidelijk. MAG kan straks door 256 spelers tegelijk via internet worden gespeeld. Teams van acht man voeren complexe militaire operaties tegen elkaar uit.

Zo’n toekomstvisie doet vermoeden dat de PlayStation 3 waarschijnlijk de langste adem zal hebben en nog jaren voor de beste game-ervaringen gaat zorgen. Alleen Nintendo zou Sony te slim af kunnen zijn. Maar dan alleen als het bedrijf de creatieve games voor beginners kan aanvullen met een breed assortiment.

Die games hoeft het bedrijf niet per se zelf te maken. Wellicht helpt het dat de Wii momenteel de best verkochte spelcomputer is met bijna dertig miljoen exemplaren. In theorie biedt dat andere game-uitgevers een platform om heel veel games te verkopen.

    • Niels `t Hooft