1 SCHETSEN

Iedereen kan meetekenen www.swarmsketch.com

Collectief bewustzijn

www.swarmsketch.com

Valsspelen kan niet: elke bezoeker kan maar één streepje zetten. Maar als er maar genoeg bezoekers komen, verschijnt er in al die wirwar van streepjes echt een tekening. Elke week staat er een nieuwe opdracht op de site. Zo moest eind oktober bijvoorbeeld Pavarotti getekend worden door het collectieve bewustzijn. Blijkbaar dacht het collectief dat Pavarotti een grote moedervlek op zijn wang had, want daar staat een dikke stip, maar verder lijkt het behoorlijk. Als iedereen een baardhaar tekent ben je al een heel eind. In de statistics kun je zien hoeveel lijnen en er zijn gezet en welke nationaliteiten eraan mee hebben gewerkt (Pavarotti bestaat uit 350 lijnen, 46 procent daarvan zijn door Amerikanen gezet). Moeilijke (een hondengevecht, een man die in brand staat) en makkelijke (een spinneweb, een koekje) opdrachten wisselen elkaar af. Toch gaat je invloed verder dan dat ene streepje: je kunt namelijk stemmen hoe relevant de andere streepjes zijn. Vreemd dat die moedervlek niet weggestemd is. (DV)