Zwangere meisjes

In onze tijd laat een supercarrièrevrouw als Linda de Mol haar mooie gezicht versnijden tot een scherpe grimas. En net als heel modieus Nederland draagt zij kleding met een empire taille, die elke serieuze vrouw omtovert tot een frivool zwanger meisje.

„Women, not girls, rule my world”, zong Prince 22 jaar geleden, „act your age, mama, not your shoe size.” Hij zou vanwege die zinnen heilig verklaard mogen worden, ware het niet dat de vijftigjarige popgod zich tegenwoordig laat vergezellen door een 27-jarige tweeling, die naar verluidt niet alleen op het podium turnkunstjes voor hem doet.

De westerse wereld ziet liever meisjes dan vrouwen. Dus de 53-jarige Amerikaanse Cindy McCain (vrouw van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain) ziet er tegenwoordig uit als het plastic tweelingzusje van haar studerende dochter.

Volgens de Amerikaanse Vogue van juni is McCain een bewonderenswaardige vrouw: beschermvrouwe van de zwakkeren; moeder van vier kinderen waarvan één geadopteerd; granieten steunpilaar voor haar man. De kloeke moeke vermagerde tot de begerenswaardige ‘size 0’ die haar in hippe skinny jeans deed passen. En bijna terzijde: ze overleefde een hartaanval en werd door maanden keiharde revalidatie weer volledig de baas over de rechterzijde van haar lichaam, inclusief spraakvermogen. Wat een dergelijke supervrouw beweegt om zich als bakvis te laten portretteren voor een modeblad, is een raadsel.

In de Britse Vogue van juli staat ook een übervrouw: Margaret Thatcher, gefotografeerd door Mario Testino. Ondanks Testino’s gebrek aan talent staat Thatcher als een huis. Gesoigneerd, vrouwelijk, ernstig. Niet mooi, maar machtig. Zouden vrouwen zich als meisjes kleden, omdat ze niet serieus genomen willen worden? Of erger nog: omdat ze geen verantwoordelijkheid willen dragen voor wat ze doen? Meisjes, zeker zwangere meisjes, vergeef je hun dommigheden. Want iedereen weet: ze zijn niet helemaal toerekeningsvatbaar. Hormonen enzo.

Merel Boers

Vergeet Testino en bekijk het broeierige portret van Margaret Thatcher door Helmut Newton via nrcnext.nl/links

    • Merel Boers