Wijze raad van bekroond Santander

Vorige week werd Santander tijdens een ceremonie in Londen bekroond als ’s werelds beste bank. Afgelopen maandag onderstreepte de Spaanse bank zijn nieuwe status met een bod van 1,2 miljard pond (1,5 miljard euro) op Alliance & Leicester, de middelgrote Britse hypotheekbank wiens aandelenkoers sinds een hoogtepunt in januari dit jaar met meer dan 70 procent is gekelderd. Voor een bank wiens binnenlandse markt in crisis verkeert en die via zijn dochter Abbey al zeer gevoelig is voor de kwakkelende Britse hypotheekmarkt, is dit een belangwekkend teken van vertrouwen.

Hoe heeft Santander het mijnenveld weten te ontwijken waar zijjn concurrenten middenin zitten, zodat het concern qua omvang ’s werelds zesde bank kon worden? Het antwoord luidt: deels door oordeelkundig optreden, deels door geluk. De Spaanse bank was nauwelijks gevoelig voor Amerikaanse subprimehypotheken, dankzij de Spaanse centrale bank, die ervoor zorgde dat Santander slechts marginale posities onderhield in giftige obligatieproducten. Als gevolg daarvan maken Santanders kapitaal- en liquiditeitspositie een solide indruk.

Intussen heeft Santander de invloed van de economische onrust in Spanje weten te reduceren door in het buitenland uit te breiden. Zijn Latijns-Amerikaanse activiteiten doen het goed, dankzij de Braziliaanse divisie die Santander verwierf als partner in het consortium dat ABN Amro overnam – een overeenkomst die desastreus is uitgepakt voor de twee andere partners, Royal Bank of Scotland en Fortis.

Maar de sleutelfactor zou wel eens de uit ervaring geboren wijsheid van Santanders topman Emilio Botin kunnen zijn. Bij de aanvaarding van de prijs vorige week verpakte Botin zijn wijsheid in drie lessen: als je een product niet volledig begrijpt, koop het dan niet; als je een bepaald product zelf niet zou kopen, verkoop het dan ook niet; en als je je klanten niet heel goed kent, leen ze dan geen geld. Dat zijn allemaal zeer verstandige adviezen.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Fiona Maharg-Bravo
    • Simon Nixon