Weduwe Simpson in Chaam

Helen Simpson, weduwe van de Britse wielrenner Tom Simpson, die in 1967 overleed op de flanken van de Mont Ventoux, lost op 30 juli het startschot voor de Acht van Chaam. De organisatie heeft dat vandaag laten weten. De oudste profkoers van Nederland wordt de woensdag na de Tour voor de zeventigste keer verreden.

Tom Simpson reed de Acht van Chaam in 1966 als wereldkampioen. Tegen het persbureau ANP zei secretaris Theo van der Westerlaken dat het een van de spaarzame keren was dat Simpson in Nederland fietste.

Nederlands kampioen Lars Boom is nog de enige grote naam die op het affiche voor het criterium in Chaam staat. Renners uit de Tour zijn nog niet gecontracteerd. De organisatie hoopt op de komst van de Raborenners Denis Mentsjov en Oscar Freire, die nu in de groene trui rijdt.

Traditioneel leggen vertegenwoordigers van de criteriums op de rustdagen in de Ronde van Frankrijk de eerste contacten met de renners. Een van de meest opvallende renners in de Nederlandse criteria was de Colombiaanse winnaar van de bolletjestrui, Mauricio Soler. Dit jaar was hij als gevolg van een valpartij een van de eerste uitvallers in de Tour en zal hij derhalve ontbreken in de Nederlandse ‘rondjes rond de kerk’.

Lees een interview met Helen Simpson en haar echtgenoot oud-renner Barry Hoban op nrc.nl/sport