Tiuri, de jongste ridder van Nederland

In de film De brief voor de koning, vanaf morgen te zien, moest Pieter Verhoeff tonen dat het geliefde kinderboek bij hem in goede handen was.

En ineens is Tiuri een lange slungel. Ik had me de held uit het geliefde kinderboek De brief voor de koning kleiner voorgesteld, met zwarte haren. Nu is hij een filmheld met het uiterlijk van Yannick van de Velde, een roodharige puber. We zien hem in zijn lange, witte hemd uit de nachtwake weglopen om ridder Edwinem te helpen. We zien hem het zwarte paard Ardanwen bestijgen en aan zijn queeste beginnen. Hij duelleert met de Grauwe Ridders, met de Rode Ruiters en met Slupor, de gevaarlijkste aller spionnen. En tussendoor galoppeert, rent, klimt en zwemt hij van oost naar west om zijn doel te bereiken, het kasteel van koning Unauwen aan wie hij een geheime boodschap moet overbrengen.

Regisseur Pieter Verhoeff moest twee lastige zaken tot een goed einde brengen in zijn verfilming van De brief voor de koning, die vanaf morgen in 103 bioscopen draait: een overtuigende ridderwereld creëren en tonen dat Nederlands cultureel erfgoed bij hem in goede handen is. Het boek van Tonke Dragt uit 1962 werd een paar jaar geleden uitgeroepen tot beste kinderboek ooit, met de Griffel der Griffels.

Toen Verhoeff vorig jaar aantrad als regisseur lag er al een script, maar dat stond hem te ver van het boek af. Piak was in een monnik veranderd en jonkvrouw Lavinia reisde de halve tocht met Tiuri mee. Kluizenaar Menaures was een soort Gandalf uit The Lord of the Rings, die met zijn staf onweer stond op te wekken. Dat heeft hij allemaal teruggedraaid.

De brief voor de koning werd dus geen Tolkien-achtige fantasy, maar een echte ridderfilm, waar de Nederlandse filmwereld langzamerhand een soort genre van heeft gemaakt. De beroemdste Nederlandse acteur dankt er zijn carrière aan: Rutger Hauer werd beroemd door de tv-serie Floris, waarvan Paul Verhoeven in 1969 twaalf afleveringen maakte. Op die serie baseerde Jean van de Velde (vader van acteur Yannick) in 2004 de campy speelfilm Floris. Twee jaar later verfilmde Ben Sombogaart die andere ‘middeleeuwse’ klassieker, Kruistocht in spijkerbroek.

Recensie, interview: pagina 8

    • Bas Blokker