Televisie Voorkeur

Het populair-wetenschappelijke magazine Abenteuer Wissen laat in de aflevering Frischfisch aus dem Käfig alternatieve werkwijzen zien in de visserij-industrie om overbevissing te voorkomen, zoals het kweken van vis in gecontroleerde omstandigheden. ZDF, 22.15-22.45u. Die Katastrophenmeldungen von den leer gefischten Weltmeeren sind nicht mehr zu ignorieren. Um den wachsenden Fischhunger der Menschen zu stillen, werden kŸnftig Fische in freischwimmenden KugelkŠfigen gezŸchtet. Computer sollen sie durch die Weltmeere steuern. Eine fantastische Vision Honorarfrei - nur fŸr diese Sendung bei Nennung ZDF und Stefan Schneider Schneider, Stefan;ZDF

actualiteiten

EénVandaag. Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie maakt als ‘zomerstagiaire’ een reportage over de problemen die inburgeraars hebben met het krijgen van een baan, ondanks de door hen gevolgde taalcursus. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over de Orde der Transformanten. Onder leiding van voorganger Robert Baart proberen de zestig transformanten in het Brabantse Hoeven te leven zoals Jezus Christus. Een nieuwe geloofsgemeenschap of lijkt de orde meer op een sekte? Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova / Den Haag Vandaag. Verslag over de grootste minderheidsgroep in Amerika, de latino’s, die zich bewust worden van hun politieke kracht. Wie krijgt hun steun, McCain of Obama? Ned. 2, 22.45-23.20u.

documentaire

Deutschland, deine Künstler: Reinhard Mey, In de documentaireserie over Duitse kunstenaars is een portret te zien van Reinhard Friedrich Michael Mey (Berlijn, 1942) een Duitse zanger en liedjesschrijver die in Nederland vooral bekend is door het lied Gute Nacht Freunde. ARD, 22.45-23.30u.

The Massie affair. Documentaire over een vermeende verkrachting in Hawaï in de jaren ‘30, met verregaande juridische en raciale gevolgen. Thalia, de vrouw van marineluitenant Thomas Massie, beweert dat ze is verkracht door vijf autochtonen. Die worden, vooral onder druk van de Amerikaanse marine, aangehouden, maar uiteindelijk, na een proces waarbij de gemoederen hoog opliepen, vrijgesproken. Thomas Massie en Thalia’s moeder besluiten daarop het recht in eigen hand te nemen. Canvas, 22.45-23.40u.

VPRO's Import: Taxi to the dark side. Documentaire over de Afghaanse taxichauffeur Dilawar. Vijf dagen nadat de als gemoedelijk bekend staande man door Amerikaanse soldaten om onduidelijke redenen is gearresteerd sterft Dilawar op mysterieuze wijze in zijn cel in Bagram: de tweede dode in een week. Uit de autopsie blijkt dat de taxichauffeur is overleden aan letsel in de gevangenis toegebracht door Amerikaanse soldaten. De reconstructie van de gebeurtenissen toont aan hoe, met steun van het justitiële team van het Witte Huis, het Amerikaanse Congres het martelen van oorlogsgevangenen goedkeurt. Ned.2, 23.30-0.40u.

Informatief

Het gevoel van de Vierdaagse. Dagelijks magazine over de Nijmeegse Vierdaagse. Ned.1, 19.25-20.00u.

Zwarte Hand. Reportageserie waarin mensen met uiteenlopende problemen op ludieke wijze worden geholpen. In de Limburgse gemeente Leudal eten de bejaarden te weinig groente en fruit. Zwarte Hand organiseerde een speciale fruit- en groentebingo met bijzondere prijzen: je leeftijd in tomaten, een rondje bananen en het aantal kleinkinderen in komkommers. Voor freehugger Paul, die moeite heeft om een vriendin te vinden, wordt een rollenspel met flirtcoach Esther Popelier georganiseerd. Model Nadia, 24, is tevreden met haar figuur, maar kreeg het advies haar borsten te vergroten. Wat vinden de plastic chirurgen? Een onderzoek met de verborgen camera. Blijheidsstrijder Vaas onderzoekt of de bewoners van de Waalstraat in Almere willen meehelpen aan het opfleuren van hun straat. Ned.3, 19.50-20.15u.

Klootwijk aan zee: Paling. Een van de geheimzinnigste vissen is de paling. En een van de lekkerste visproducten is gerookte paling uit het IJsselmeer. In (voormalige) vissersdorpen rond de Zuiderzee is volop IJsselmeerpaling te koop. Hoe kan dat? Het gaat slecht met de paling, er wordt alsmaar minder van gevangen. Het geheim van de IJsselmeerpaling: Het IJsselmeer is verhuisd en katholiek geworden. Ned.2, 20.50-21.25u.

Tribal wives. De 33-jarige ex-onderwijzeres Dionne Braham, die nu als ‘live coach’ het potentieel in mensen probeert te bevrijden, zit zelf niet lekker in haar vel. Zij woont nog bij haar moeder, heeft geen relatie en een onvervulde kinderwens. Zij brengt een tijdje door bij de Maasai in Tanzania om haar leven een impuls te geven en maakt dan een radicale keuze. BBC 2, 22.00-23.00u.

Café de liefde. Hoe is het anno 2008 met de liefde gesteld? Een zoektocht naar het geheim van de langlopende relatie. Ondanks het grote aantal echtscheidingen lijkt het huwelijk de laatste jaren weer aan populariteit te winnen. De verloofde studenten Michiel en Klaartje gaan op huwelijkstraining. Relatietherapeut Bianca van den Brand leert te investeren in de liefde. De Marokkaanse journaliste Samira El Kandoussa vindt dat we in het Westen het belang van de (verliefde) eerste anderhalf jaar overschatten; daarna begint het pas, zegt ze. Ned.2, 22.50-23.40u.

Amusement

Andermans veren. Fragmenten uit de wereld van cabaret, theater en televisie over het thema ‘talentenjacht’. Met o.a. Tineke Schouten, Toon Hermans met Wat ruist er door het struikgewas, Freek de Jonge en Van Houts en De Ket. Herh. Ned.2, 21.25-22.00u.

Room 101. De 75-jarige actrice Sheila Hancock stelt presentator Paul Merton en het publiek voor om de wereld te ontdoen van haarzelf en mannen als David Beckham. BBC 2, 23.00-23.30u.

Sport

NOS Studio sportzomer. Praatprogramma over de Tour de France met als gasten Tristan Hoffman, ploegleider van Columbia, en de Brabantse zanger Gerard met een wielerlied. Ned.1, 23.05-23.55u.

NOS: Tour de France. Rechtstreeks verslag van 12de etappe: Lavelanet-Narbonne, 168,5 km. Morgen, Ned.1, 14.30-17.35u.