Tegenvaller drukt koers ASML

De koers van chipmachinefabrikant ASML is vanochtend ineengestort nadat het bedrijf een omzetwaarschuwing had gegeven. Het bedrijf uit Veldhoven vreest dat de omzet dit jaar fors zal dalen door de slechte economische situatie. ASML verwacht dat veel klanten dit jaar niet zullen investeren in uitbreiding van hun capaciteit, waardoor de omzet van ASML twintig procent lager kan uitvallen.

Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal van 2008. Na de waarschuwing daalde het aandeel fors op de Amsterdamse beurs. Eerder verwachtte ASML nog een omzetdaling van rond de tien procent.

Rond het middaguur stond het aandeel op 12,45 euro, een verlies van 16 procent ten opzichte van de slotkoers van gisteren. ASML is met Nikon en Canon de belangrijkste leverancier van systemen waarmee chips gemaakt worden.

Bestuursvoorzitter Eric Meurice zei vanochtend dat, ondanks de zwakke economische situatie, de vraag naar de AMSL-machines die gebruik maken van de zogeheten immersietechnologie „robuust” is. Deze machines kunnen kleinere chips maken, waardoor er meer uit een siliciumplaat kunnen worden gemaakt. Daardoor worden de chips goedkoper.

Deze machines zijn de duurste machines in het assortiment van ASML. Volgens Meurice zullen veel bedrijven dezer machines willen hebben om kosten te besparen.

In het tweede kwartaal verkocht het bedrijf 31 nieuwe en acht gebruikte chipmachines. ASML ontving in dezelfde periode orders voor 33 chipmachines, ter waarde van 632 miljoen euro. In totaal had het bedrijf aan het einde van het afgelopen kwartaal ruim 1,1 miljard euro aan orders binnen.

De omzet in het tweede kwartaal van 2008 bedroeg 844 miljoen euro. In hetzelfde kwartaal van vorig jaar was de omzet van het bedrijf 930 miljoen euro. Ook de winst van het bedrijf daalde in het afgelopen kwartaal.

De winst was 192 miljoen euro, inclusief een eenmalige belastingbate van 70 miljoen euro. In hetzelfde kwartaal vorig jaar maakte ASML nog een winst van 160 miljoen euro.