Soort van pissaladière

Deze preitaart is geïnspireerd op de Zuid-Franse pissaladière. Met een pak kant-en-klare broodmix is hij zo gemaakt. Vegetariërs laten de ansjovisjes gewoon weg, of vervangen die door verkruimelde feta. Omdat de taart behalve warm ook koud goed smaakt, is ’ie heel geschikt voor een picknick.

Voor 4-6 personen:

1 pak witbroodmix

5 eetlepels olijfolie

1 kilo jonge zomerprei, in ringen

1 eetlepel verse rozemarijn

2 blikjes ansjovisfilet, uitgelekt

150 g zwarte olijven met pit

Doe de broodmix in een kom, voeg 300 ml handwarm water en 2 eetlepels olijfolie toe en kneed dit volgens de instructies op de verpakking tot een soepel deeg. Dek de kom af met plastic folie en laat 15 minuten rijzen bij kamertemperatuur.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en stoof hierin de preiringen samen met de tijm en een snuf zout in 15–20 minuten zacht. Houd het vuur laag en roer regelmatig met een houten lepel. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kwast een bakplaat in met de resterende olijfolie. Druk het deeg op de bakplaat uit tot een dunne, rechthoekige lap. Verdeel de gestoofde prei gelijkmatig over de deegbodem. Leg de ansjovisfilets in een mooi patroon op de prei en verdeel de olijven erover. Bak de preitaart in het midden van de oven in 20–30 minuten gaar.

Praat mee over de zomerkeuken: nrcnext.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil