Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Voetbal

Sibon, Makaay en Jaliens in olympische selectie

Bondscoach Foppe de Haan neemt Gerald Sibon (Heerenveen), Roy Makaay (Feyenoord) en Kew Jaliens (AZ) mee als dispensatiespelers naar de Olympische Spelen in Peking. De trainer maakte gisteren zijn definitieve, achttienkoppige selectie bekend.

De Haan wees tevens vier reserves aan. Tot 24 uur voor aanvang van het eerste olympische duel van Oranje kan een geblesseerde speler – na instemming van de medische commissie van de wereldbond FIFA – worden vervangen door een van de vier reservespelers of door een van de elf spelers van een standby-lijst. Na het verstrijken van die deadline is alleen nog vervanging mogelijk door een van de vier reserves.

De reserves zijn doelman Tim Krul, verdediger Christian Kum, middenvelder Siem de Jong en aanvaller Nordin Amrabat. Dit kwartet meldt zich niet op zondag 20 juli voor het afsluitende trainingskamp.

Ismaïl Aissati (PSV) en Ryan Donk (AZ) kwamen bij De Haan niet verder dan de standby-lijst. De PSV’er kwam het afgelopen half jaar in botsing met de bondscoach en werd twee keer niet geselecteerd door De Haan, later meldde Aissati zichzelf nog eens af.

Dat de vier reserves in Nederland blijven en niet meereizen naar China is een bewuste keus van De Haan. „In Nederland kunnen ze nu de hele voorbereiding met hun club meemaken. Voor Amrabat en De Jong is het juist goed omdat ze dan wellicht meer kans maken om bij hun club aan spelen toe te komen. En mochten we ze nodig hebben, dan verschijnen ze in elk geval fit in China.”

In de aanloop naar Peking speelt het olympisch elftal op 23 juli nog een oefenduel in Genk tegen de olympische ploeg van België. Zaterdag 26 juli vertrekt de groep van De Haan naar Hongkong waar het nog twee wedstrijden speelt voor de ING Cup. Op 7 augustus staat in Tianjin het eerste olympische duel, met Nigeria, op het programma.

Welke spelers gaan nog meer naar China. Kijk op nrcnext.nl/sport