Rechter:YouTube mag namen geheimhouden

Rotterdam. Videowebsite YouTube hoeft geen persoonlijke gegevens van zijn gebruikers af te staan. Dat heeft de rechter bepaalt in twee zaken wegens internetpiraterij. Mediaconcern Viacom, eigenaar van onder meer MTV en Paramount, had geëist dat YouTube gebruikersnamen en IP-adressen beschikbaar zou stellen voor onderzoek. Ook andere mediabedrijven wilden aantonen dat YouTube-gebruikers hun auteursrechten schenden. Viacom, de andere klagers en YouTube-eigenaar Google hebben nu afgesproken dat slechts geanonimiseerde gegevens van gebruikers worden overhandigd. Begin juli bepaalde een rechtbank in New York dat YouTube moet meewerken aan het justitieel onderzoek. Internetactivisten klaagden toen dat de uitspraak de privacy van internetgebruikers - niet alleen in de VS, maar wereldwijd - zou aantasten.