Publiek zoekt kroonjuwelen

De vitrine waaruit een van de diamanten in 2002 werd gestolen.

Waar zijn de Portugese kroonjuwelen? Die vraag houdt de Haagse politie al meer dan vijf jaar bezig. In december 2002 werd uit het Museon in Den Haag voor ruim zes miljoen euro aan diamanten gestolen, waaronder kroonjuwelen uit Portugal.

Maar het enige dat sinds de roof werd teruggevonden is de bijl waarmee de dieven de vitrines insloegen. Van de diamanten ontbreekt nog altijd elk spoor. Politie Haaglanden schakelt nu de hulp in van het publiek. Sinds vandaag staat de zaak op de site politieonderzoeken.nl, waar bezoekers kunnen meedenken en tips achterlaten.

Een rechercheur die al sinds het moment van de roof bij de zaak betrokken is, toont zich verheugd met de hernieuwde aandacht. „Het blijft intrigeren. Als rechercheur wil je weten wat er met die stenen is gebeurd.” Volgens de politieman, die anoniem wil blijven, leeft de zaak niet alleen nog altijd bij de politie, maar ook bij het publiek. In 2002 was de roof immers wereldnieuws. De rechercheur hoopt dat reacties op de website tot nieuwe aanknopingspunten zullen leiden. „De mogelijkheden van internet zijn ongekend, daar moet je als politie gebruik van maken.” Het Openbaar Ministerie, dat het onderzoek naar de diamantenroof in 2005 staakte wegens gebrek aan concrete resultaten, overweegt de zaak te heropenen als op de site bruikbare tips binnenkomen.

Politieonderzoeken.nl begon eind 2006 als een initiatief van de politie Utrecht, dat een onopgeloste moordzaak op de site plaatste. Het dossier van de diamantenroof is de zevende cold case op de site, waarvan er overigens nog niet een is opgelost.

De diamantroof wijkt af van de andere zaken, omdat die vooral gericht zijn op de opsporing van daders. Daar is het politie Haaglanden niet om te doen, benadrukt de rechercheur. „Het gaat om die unieke stenen, met een enorme gevoelswaarde voor Portugal. Ik ga voor de hele buit.”

Meer over het onderzoek via:nrc.nl/binnenland