Pollini als solist én dirigent

Pollini als solist én dirigent Mischa Spel cd klassiek M. Pollini: Mozart – PianoConcertos KV. 414, 491 In 2006 nam pianist Maurizio Pollini met de Wiener Philharmoniker de Pianoconcerten KV 453 en KV 467 op, zonder tussenkomst van een dirigent. Die werkwijze herhaalt hij nu voor het charmant-elegante KV 414 (1782) en het zwaardere, introspectieve KV 491. In de klank van de Wiener hoor je de traditie, het diep gewortelde gevoel voor dit repertoire. Dat solist Pollini óók de dirigent is, levert mede daarom niet de minpunten – verminderde aandacht, rafelige overgangen – op die kunnen dreigen bij de dubbelrol solist/dirigent. In de ademende fraseringen in het openingsdeel van KV 414 en de spanningsopbouw is het orkest iets sprankelender dan Pollini zelf. Hij ontroert door zijn eenvoudige, bespiegelende spel in het Andante. Pollini vervlecht virtuoos en subtiel spel naadloos in dat van het orkest. Mischa Spel cd klassiek M. Pollini: Mozart – PianoConcertos KV. 414, 491 ****-

cd klassiek

M. Pollini: Mozart – PianoConcertos KV. 414, 491 ****

In 2006 nam pianist Maurizio Pollini met de Wiener Philharmoniker de Pianoconcerten KV 453 en KV 467 op, zonder tussenkomst van een dirigent. Die werkwijze herhaalt hij nu voor het charmant-elegante KV 414 (1782) en het zwaardere, introspectieve KV 491. In de klank van de Wiener hoor je de traditie, het diep gewortelde gevoel voor dit repertoire. Dat solist Pollini óók de dirigent is, levert mede daarom niet de minpunten – verminderde aandacht, rafelige overgangen – op die kunnen dreigen bij de dubbelrol solist/dirigent. In de ademende fraseringen in het openingsdeel van KV 414 en de spanningsopbouw is het orkest iets sprankelender dan Pollini zelf. Hij ontroert door zijn eenvoudige, bespiegelende spel in het Andante. Pollini vervlecht virtuoos en subtiel spel naadloos in dat van het orkest.

Mischa Spel

    • Mischa Spel