Ouderwets rockgevoel dat uit alle groeven opstijgt

The Hold Steady: Stay Positive ****

Popsongs die over andere bands of liedjes gaan: het lijkt een categorie op zich te worden. And the band played waltzing Mathilda van The Pogues. Daft Punk is playing at my house van LCD Sound System. Let’s make love and listen to death from above van CSS. Een interessante nieuwe toevoeging is Constructive summer van The Hold Steady, het openingsnummer van het vierde album Stay Positive van deze band uit Brooklyn. „Me and my friends are like the drums on Lust for life”, zingt zanger Craig Finn met zijn neuzelige, gruizige stem, met een verwijzing naar de hit van Iggy Pop. „We pound it out like floor toms / our psalms are sing-along songs.”

Met het voorlaatste album Boys And Girls in America bleek The Hold Steady een meer dan gemiddeld belangrijke rockband te zijn. Het gevoel voor drama van de jonge Bruce Springsteen wordt gekoppeld aan een opzwepende garagerockstijl met scherpe gitaarriffs en energieke live-optredens. Waar Springsteen een beetje is ingekakt, geeft The Hold Steady zijn muziek een urgentie die ontstijgt aan het uitgangspunt dat oprichters van de band Tad Kubler (gitaar) en Craig Finn hanteren. Zij wilden namelijk net zo goed worden als The Band in The Last Waltz. Ze dragen hun inspanningen op aan Joe Strummer van The Clash, die ze heilig verklaren om de levenslessen die hij via zijn muziek overbracht.

Titelnummer Stay Positive met zijn strijdbare ‘wohoho’-zangkoor lijkt een titel uit een Amerikaans zelfhulpboek, maar achter de teksten van Finn schuilt een wrange visie op de Amerikaanse cultuur, het straatleven en de normen en waarden die daar heersen. Met songs als Sequestered in Memphis en duel tussen piano en gitaren in Both crosses voegt The Hold Steady een nieuw soort intelligentie toe aan een muziekscene die een impuls kon gebruiken, nu andere spannende bands als Yeasayer en Vampire Weekend zich juist lijken af te zetten van het ouderwetse rockgevoel dat hier nog uit alle groeven opstijgt. De tijd is rijp dat andere artiesten liedjes over The Hold Steady gaan maken: „Ik wil net zo goed worden als zij!”

JAN VOLLAARD

Deze cd is in z’n geheel te beluisteren op nrcnext.nl/muziek

    • Jan Vollaard