Onderzoek VS: Nederland niet groen

Nederland is niet zo groen als veel mensen denken. Als het gaat om de bescherming van het milieu moet Nederland wedijveren met Bulgarije, België en Roemenië om niet op de laagste plaats in Europa terecht te komen. Dat concluderen onderzoekers van Amerikaanse topuniversiteiten Yale en Columbia. Het internationale tijdschrift Newsweek schreef deze week een groot artikel over het onderzoek. Nederland en België verwaarlozen het milieu en schieten tekort in het beschermen van de natuurlijke leefomgeving.

De onderzoekers stelden een ranglijst samen van 149 landen op basis van een zelf ontwikkelde Environmental Performance Index (EPI), door Newsweek omschreven als een groene variant van het BBP. Zwitserland voert als ‘groenste’ land de lijst aan. Nederland staat op positie 55.

De EPI is samengesteld uit 24 indicatoren, variërend van drinkwaterkwaliteit en CO2-uitstoot tot natuurbescherming op land en in zee. Nederland scoort bijzonder slecht in de laatste categorieën, waardoor het met de biodiversiteit en de leefomgeving voor dieren en planten (habitat) slecht gesteld zou zijn.

Professor Rik Leemans van Wageningen Universiteit nuanceert de uitkomsten van het onderzoek. Hij vindt dat deze voor Nederland een „vertekend beeld” geven door de gegevens die de onderzoekers hebben gebruikt. „Kleine natuurreservaten zijn niet meegenomen in het onderzoek. Daar heeft Nederland er juist veel van. Daarbij ligt Nederland op de rand van een aantal klimaatzones en heeft het weinig grondoppervlak, waardoor we relatief meer kwetsbare soorten hebben dan andere landen. De VS scoren bijvoorbeeld veel beter, doordat ze een aantal zeer grote wilderness areas hebben met veel habitat en daardoor relatief weinig rodelijstsoorten.”

Ook ecoloog Jan Vermaat, verbonden aan het Amsterdamse Institute for Environmental Studies, noemt de lage score van Nederland slechts „ten dele” terecht. Hij wijst op het bestaan van „pareltjes van het Nederlandse natuurbeheer, zoals trilvenen” die door het onderzoek buiten beschouwing worden gelaten. Wel geeft Vermaat toe dat de Waddenzee „niet het toonbeeld is van puur natuur”.

Ook de onderzoekers zelf relativeren de uitkomsten. David Esty, onderzoeksleider bij Yale, denkt dat sommige landen onjuiste gegevens aanleveren om beter uit de bus te komen. Zo zet Esty vraagtekens bij de hoge positie van Rusland (28).

Bekijk het hele onderzoek op epi.yale.edu