Olieprijs omlaag na somberte Bernanke

De olieprijs is gisteravond bijna 5 procent gedaald na de sombere prognose voor de economie van de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke.

Bernanke sprak in een hoorzitting van het Amerikaanse Congres van „talloze moeilijkheden” in de Amerikaanse economie. De verwachte terugval van de economische groei en een daardoor lager olieverbruik duwden de olieprijs scherp omlaag, evenals de aandelenmarkt en de dollarkoers.

Bernanke was gistermiddag de eerste Amerikaanse beleidsmaker die probeerde de paniekerige stemming op de mondiale financiële markten te bezweren. Hij noemde het herstellen van het vertrouwen in de financiële wereld een „topprioriteit”.

In Europa daalden de aandelen van financiële instellingen scherp, waarbij de koers van bank-verzekeraar Fortis meer dan 11 procent verloor, na even op 18 procent verlies te hebben gestaan. Fortis meldde vervolgens, gezien de „buitengewone marktspeculatie”, dat het bedrijf geen nieuw kapitaal nodig heeft.

Vanochtend daalde de koers nog ruim 5 procent naar 8,18 euro. Drie weken geleden verkocht Fortis nieuwe aandelen aan beleggers voor 10 euro per stuk.

In de VS hebben de zondag bekendgemaakte steunmaatregelen voor de twee grootste woningfinanciers, Freddie Mac en Fannie Mae, twijfel gezaaid over het lot van andere hypotheekfinanciers, met name regionale banken. Vrijdag grepen de toezichthouders in bij een grote Californische huizenfinancier. President Bush zei gisteren dat de Amerikaanse economie in de kern gezond is. Minister van Financiën Paulson drong in een hoorzitting van de Senaat aan op snelle besluitvorming over de noodmaatregelen voor Freddy Mac en Fannie Mae.