Nieuwe Rabobaas straks in de wolken

Nog even en het is niet enkel en alleen de Domtoren die hoog boven Utrecht uitsteekt. Rabobank bouwt een nieuw hoofdkantoor. Naast het bestaande gebouw verrijzen twee torens van elk 105 meter, net iets lager dan de Dom. De bouw van de ‘Verrekijker’ heeft wel enige vertraging opgelopen, want volgens planning zou al in mei het hoogste punt moeten zijn bereikt. Men is nu nog niet halverwege. Niettemin blijft het streven dat het hoofdkantoor begin 2010 wordt opgeleverd.

De organisatorisch misschien nog wel belangrijker vraag is wie dat nieuwe hoofdkwartier straks gaat bevolken. De wisseling van de wacht in de raad van bestuur nadert. Volgend voorjaar zwaait, na zes jaar trouwe dienst, bestuursvoorzitter Bert Heemskerk af. Over zijn opvolging is nog niets bekend, maar achter de schermen zal de raad van commissarissen zich vast al druk maken om geschikte kandidaten op te sporen.

Zij hebben in elk geval al wel bedacht wie niet de nieuwe hoogste baas van Rabo wordt. Een maand geleden nam Hans ten Cate afscheid. Van dit lid van de raad van bestuur was het een publiek geheim dat hij het hoogste ambt best ambieerde. Hoewel al 62, had hij gerust een paar jaar tussenpaus willen zijn. Maar Ten Cate werd niet gevraagd, en koos voor zijn pensioen.

Dat er voor hem geen opvolger is benoemd moet voor de jonge, gretige garde net onder de raad van bestuur een tegenvaller zijn. Naar verluidt lopen er binnen de bank best de nodige talenten rond, maar missen zij ervaring of zijn ze te eenzijdig gespecialiseerd. In de wandelgang klinken in dit verband namen als ex-CDA-politicus Joop Wijn en oud-Fortis-bankier Rob ten Heggeler. Ten Heggeler is nog geen twee jaar in dienst en bij zakenbank Rabo International verantwoordelijk voor grote zakelijke klanten. Voormalig staatssecretaris (Financiën) én minister (Economische Zaken) Joop Wijn werd binnengehaald vanwege zijn maatschappelijke en ambtelijke netwerk, maar heeft pas sinds 1 november een echte baan binnen de bank als directeur MKB. Daarvoor liep hij een veredelde stage.

Gelet op de loopbaan van de huidige topman gooit toch vooral een buitenstaander hoge ogen om Heemskerk op te volgen: Floris Deckers. Die is nu topman van Van Lanschot Bankiers, net als Heemskerk dat ook ooit was. En beiden schopten het eerder bij ABN Amro tot hoofd van de divisie Nederland. Deckers, met 58 jaar nog wel enige tijd inzetbaar, heeft voor Rabo nóg een grote pre op zijn cv. Zijn eerste werkgever was bouwconcern HBG. Die ervaring kan hij mooi gebruiken om het nieuwe hoofdkantoor te voltooien.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen