Nieuw festival in Utrecht voor Nederlandse hiphop

Rapper Paradox

Rapper Paradox (27) organiseert met zijn stichting Habek zaterdag de eerste editie van hiphopfestival Roffest in Utrecht, met optredens van Blaxtar, Manu, GMB, Sticks & Rico (Opgezwolle), Stropstrikkers e.a.

Hoe hebben jullie de artiesten geselecteerd voor dit nieuwe festival?

„We boeken artiesten waarin we zelf geloven. Het lijkt op tv alsof hiphop alleen draait om gevaarlijke mannen en lekkere wijven. De beste hiphopartiesten in Nederland krijgen te weinig aandacht. De originele, authentieke artiesten die het echt met liefde doen.”

Die gevaarlijke-mannenhiphop is ook gewoon populair. Hoe komt dat?

„Ik heb er niet per se een aversie tegen; ik houd ook van blote vrouwen. Maar het is een te beperkt beeld. We programmeren ook geen hiphop die obscuur is,maar hiphop die volgens ons keihard is en veel meer zou moeten verkopen.”

Wat maakt hiphop live interessant volgens jou?

„Het belangrijkste is de delivery; de manier waarop je het brengt. Of je nou een instrument speelt, zingt of rapt, doe het zo expressief mogelijk. Een rapper als Manu overtuigt op het podium , terwijl hij alleen een tape bij zich heeft. Het heeft te maken met overtuiging, het moet klinken alsof je de woorden voor het eerst uitspreekt.”

Van welke act verwacht je het meest?

„Van de breakdancers. We hebben een battle met zestien crews om een hoofdprijs van 800 euro en daar zit net als bij de dj’s en de rappers die we hebben geboekt echt de top bij. Ik verwacht een hete strijd.”

Hoe moeilijk is het om zelf een festival te organiseren?

„We zijn als stichting al een tijd bezig in Utrecht en hebben een hele familie opgebouwd. De ene artiest is goed in het overzicht van organisatie en subsidies, en de ander is als een gek door de hele stad aan het promoten. Ik zag laatst een politieauto rijden met een Roffest-sticker achterop. Dat is hard.”

Saul van Stapele

Roffest. Zaterdag 19 juli van 12.00 tot 0.00 uur in Paperdome in Utrecht. nrc.next geeft 5 x 2 kaartjes weg. Mail je naam, adres en telefoonnummer naar actie@nrc.nl om kans te maken.

    • Saul van Stapele