MIVD studeert op islam Balkan

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) doet op de Balkan onderzoek naar islamitisch fundamentalisme en extreem nationalisme. Dat heeft minister Van Middelkoop (Defensie, CU) geantwoord op Kamervragen. Volgens de minister zijn in Bosnië enkele radicaal islamitische groepen actief in gebieden die moeilijk zijn te controleren. Wel meldt de bewindsman dat „slechts een klein aantal organisatie geweld gebruikt” bij de strikte toepassing van islamitische wet- en regelgeving. Overigens kampt de inlichtingendienst met een tekort aan personeel door het beslag dat de militaire inzet in Afghanistan legt op de dienst. Daarom ontvangt de MIVD dit jaar 10 miljoen meer. Dat bedrag loopt op tot 18 miljoen vanaf 2011. Ook zullen burgers worden toegelaten tot de inlichtingendienst. (NRC)