Medvedev: voortzetten buitenlandbeleid Poetin

De Russische president Dmitri Medvedev heeft gisteren verklaard dat de buitenlandse politiek van zijn voorganger Vladimir Poetin ongewijzigd zal worden voortgezet. Daarmee komt een einde aan de verwachtingen dat onder zijn bewind een liberalisatie zou optreden in het Russische buitenlandse beleid, dat onder Poetin werd gekenmerkt door een agressieve toon jegens het Westen.

Tijdens de jaarlijkse ambassadeursconferentie op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou riep Medvedev de ambassadeurs achter gesloten deuren op om zich agressief op te stellen. Ook kritiseerde hij opnieuw de Amerikaanse plannen voor het raketschild in Tsjechië en Polen, het falen van westerse landen om het CFE-verdrag voor conventionele wapens in Europa – de hoeksteen van de Europese veiligheid – uit 1990 te herzien en het voornemen van de NAVO om op termijn Georgië en Oekraïne toe te laten. Wel riep hij op tot het oplossen van de „reusachtige meningsverschillen” tussen Rusland en Amerika.

Met de EU zou een strategisch partnerschap moeten worden gesloten. Frankrijk, Duitsland, Italië en Groot-Brittannië zouden daarin een belangrijke rol moeten spelen. Volgens de Russische krant The Moscow Times zou premier Poetin uitgebreide bevoegdheden krijgen op het gebied van het buitenlands beleid. Daarmee zou voor het eerst een premier van de Russische Federatie de mogelijkheid krijgen om buitenlandse politiek te bedrijven.