Maleisische oppositieleider gearresteerd

De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim is vanmorgen gearresteerd op verdenking van sodomie. Zijn advocaat heeft vanmiddag verklaard dat de arrestatie plaatsvond voorafgaand aan een afspraak met de politie om de beschuldiging te bespreken.

Vorige maand bracht een jonge mannelijke assistent het bericht naar buiten dat hij seks heeft gehad met Anwar. In Maleisië is het praktiseren van homoseksualiteit een vergrijp waarop maximaal twintig jaar celstraf staat. Anwar heeft de aantijging altijd ontkend, en gezegd dat er kwade opzet van de regering achter zit om zijn politieke opmars te stuiten.

In maart verloor regeringscoalitie Barisan Nasional van premier Abdullah Ahmad Badawi haar traditionele tweederde meerderheid in het parlement. De oppositie wist toen 82 van de 222 zetels te veroveren, tegenover negentien in de vorige termijn, en behaalde meerderheden in vijf deelstaten. Anwar mocht niet deelnemen aan de verkiezingen, een gevolg van een slepende juridische strijd die tien jaar geleden begon toen hij moest aftreden als vicepremier op beschuldiging van corruptie en sodomie. In 2004, na zes jaar celstraf, verklaarde het Hooggerechtshof de sodomie-aanklacht niet bewezen. Anwar kwam vrij, maar mocht nog niet aan de politiek deelnemen.

Hij hoopte binnenkort een nieuwe verkiezingsronde te kunnen afdwingen, waaraan hij wel zou kunnen deelnemen. Abdullahs regering lijdt momenteel onder de gestegen grondstoffenprijzen en een seksschandaal waarbij vicepremier Najib Razak betrokken zou zijn. Een privédetective heeft verklaard dat Najib Razak seks zou hebben gehad met een later vermoorde Mongoolse vertaalster. Die detective trok zijn beschuldiging later in, volgens oppositieleden onder druk, en heeft het land verlaten. Abdullah herhaalde vorige week zijn voornemen om het premierschap in juni 2010 aan de vicepremier over te dragen.

Volgens analisten heeft de politieke onrust ertoe bijgedragen dat de aandelenbeurs deze maand met 5 procent gezakt is. De politie kan Anwar twee weken vasthouden zonder aanklacht. (AP, Reuters)