Kennismigranten zijn dáár nodig

In grote lijnen ben ik eens met de strekking van het commentaar `Open het fort Europa` (nrc.next, 11 juli). Waar ik mij echter aan stoor, is de suggestie om vooral kennismigranten met open armen te ontvangen. Er wordt gesproken over de toekomst van Nederland en de steeds grotere vraag naar personeel in de zorg. Maar met een dichtheid van 18,9 dokters per 1.000 inwoners zijn wij in Europa aanzienlijk beter af dan Zuid-Oost Azië (4,3 dokters per 1.000 inwoners) en met name Afrika (2,3 dokters per 1.000 inwoners). Deze cijfers laten duidelijk de benadeelde situatie van de bevolking in deze gebieden van de wereld zien. Onze lust naar kennismigranten zorgt voor een immense braindrain uit minder ontwikkelde gebieden. Het zou goed zijn om een minder intern gerichte blik te hebben en ons te realiseren dat onze gretig aangevulde voorraad zorgt voor een verstoorde arbeidsverdeling.

    • Corinne Lamain Utrecht