Kandidaten zetten Irak-beleid uiteen

De kandidaten McCain en Obama hebben gisteren het buitenlandbeleid uiteengezet dat ze als Amerikaanse president zouden voeren. Hun belangrijkste verschil van mening betrof daarbij de toekomst van de bezetting van Irak en de oorlog in Afghanistan.

Obama sprak op een podium met veel Amerikaanse vlaggen en een bord met de tekst ‘Beoordelingsvermogen om te leiden’. Hij herhaalde in zijn toespraak dat hij de Irak-oorlog „zal beëindigen”. „Irak zal geen ideaal land worden, en we hebben niet de onbeperkte middelen om te proberen dat er van te maken”, aldus de Democraat, die zich ruim voor de inval in 2003 tegen militair ingrijpen uitsprak. Volgens Obama kunnen de VS zich beter richten op Afghanistan. Hij zei hiertoe twee brigades (7.000 manschappen) te willen overplaatsen uit Irak.

In een reactie trok McCain de ervaring van Obama, die bezig is aan zijn eerste termijn als senator, impliciet in twijfel. McCain is een vierdetermijnssenator en diende als marinepiloot. „Ik weet hoe ik een oorlog moet winnen”, zei de Republikein, die de huidige strategie in Irak steunt. „In oorlogstijd doen beoordelingsvermogen en ervaring ertoe. Als opperbevelhebber krijg je geen leertijd.” En: „Obama zal je vertellen dat we niet kunnen winnen in Afghanistan zonder te verliezen in Irak. In feite is het precies omgekeerd.” (AP)

Speech Obama: pagina 7