Indonesië erkent verantwoordelijkheid misdaden Oost-Timor

Jakarta. Indonesië heeft voor het eerst toegegeven verantwoordelijk te zijn voor misdaden tegen de menselijkheid rond de onafhankelijkheid van Oost-Timor in 1999. President Yudhoyono betuigde gisteren zijn spijt nadat de door Indonesië en Oost-Timor ingestelde `waarheids- en vriendschapscommissie` een rapport had uitgebracht met forse beschuldigingen. De Indonesische en Oost-Timorese commissieleden oordelen unaniem dat het Indonesische leger en de politie verantwoordelijkheid dragen voor de verwoestingen en de moord op naar schatting 1.400 Oost-Timorezen. Ook zijn ze verantwoordelijk voor verkrachting, marteling en deportatie. Beide regeringen accepteren de uitkomst van het rapport. De verwoesting van Oost-Timor was het sluitstuk van een 24 jaar durende, gewelddadige bezetting door Indonesië.