Hopelijk zie je nog iets van je geld terug

Duizenden Amerikaanse spaarders eisen nu restanten van hun spaargeld op bij de omgevallen bank IndyMac.

De klanten raken samen 1 miljard dollar kwijt.

Amerikanen hebben een treffend begrip voor het fenomeen: run on the bank. Het betekent zoveel als een wedloop om het spaargeld te redden, het belegeren van het eigen bankpersoneel, het doen van paniekopnames.

Voor een hoogontwikkelde economie als de Amerikaanse, waar zoveel afhangt van een betrouwbare financiële sector, zijn dergelijke stormlopen op de eigen bank hoogst uitzonderlijk. Dit weekeinde werd de Californische IndyMac Bank door de overheid opgeheven.

Het was de op één na grootste gedwongen banksluiting uit de Amerikaanse geschiedenis. De overheid nam IndyMac vrijdag over. Zondag schoten het ministerie van Financiën en de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, de twee grootste hypotheekfinanciers Fannie Mae en Freddie Mac te hulp in een poging de groeiende paniek op de financiële markten te bezweren.

Maandag heropenden de deuren van de resterende 33 vestigingen van IndyMac, met het hoofdkantoor – tevens het belangrijkste filiaal – in de Californische stad Pasadena. Hoe een ‘run on the bank’ er uitziet?

Vanaf vier uur ’s nachts, vijf uur voor de heropening, zitten de eerste klanten op de stoep. Sommigen hebben enveloppen in de hand, bankafschriften. Anderen klemmen mapjes onder de arm. Daarin persoonlijke documenten, tot aan geboortebewijzen van familieleden aan toe.

En Tracy Lee zegt dat ze het hele weekeinde niet heeft geslapen. Haar hart maakt – „beep beep, beep beep” – overuren, ze vreest voor de 200.000 dollar die ze als alleenstaande moeder zo nodig heeft.

De rij groeit dan snel. Zeven uur: 25 klanten. Acht uur: 75. Iets voor openingstijd: 150.

Naast zij die hun geld komen opeisen is er nog een partij aanwezig: de FDIC. Deze Federal Deposit Insurance Corporation is het overheidsorgaan dat met geld van de bankensector garantstaat voor de ingelegde spaargelden. En daarmee ook voor de stabiliteit op de financiële markten moet zorgen. John Bovenzi, financieel bestuurder van FDIC en sinds de geforceerde overname van dit weekeinde de topman van IndyMacs overblijfselen, loopt rond.

Wat hij verwacht? „We zullen wel wat meer bezoekers krijgen dan normaal. Mensen zijn nu eenmaal niet bekend met omvallende banken.” Maar er is géén reden tot paniek, blijft hij benadrukken. „95 procent van de rekeningen is volledig verzekerd. Niks om je zorgen over te maken. ”

Dat wil echter niet zeggen dat alle klanten al hun geld zullen terugzien. Ieders eerste 100.000 dollar (63.000 euro) is verzekerd. Maar daarboven staat FDIC slechts garant voor 50 procent van het ingelegde spaargeld.

Zou Bovenzi zelf net zo bezorgd zijn over een paar ton op de bank? „Oh, yeah.” Zeker wel. Maar er zijn manieren om dat bedrag te drukken. Door meer begunstigden in te stellen, echtgenotes in te zetten, ouders, kinderen. Vandaar die geboorteaktes. Ondanks Bovenzi’s bedaardheid zullen in ieder geval tienduizend IndyMac-rekeninghouders 1 miljard dollar aan spaar-, hypotheekgelden en levensverzekeringen nooit meer terugzien.

De FDIC heeft een lijst met banken die IndyMac achterna dreigen te gaan. De lijst is negentig banken lang. „Dit heeft niet de schaal van de Depressiejaren, maar na IndyMac zullen er nog wel een paar omvallen”, zegt Bovenzi. Zijn budget om rekeninghouders schadeloos te stellen is beperkt: hij heeft 52 miljard dollar in kas. Dat lijkt wellicht veel geld, maar alleen IndyMacs reddingsactie kost al 4 à 8 miljard dollar. Het zou dus mooi zijn als klanten van andere banken op de FDIC-lijst hun paniek kunnen beteugelen en niet allemaal tegelijk hun spaargeld gaan ophalen.

Dit jaar zijn vier andere banken, alle aanzienlijk kleiner dan IndyMac, gesloten na wanhoopsopnames. Normaal is FDIC’s werk dan overzichtelijk: op vrijdag neemt de organisatie na sluitingstijd de bank over, op maandag is vaak al een koper gevonden. Dat draaiboek gaat niet langer op. Het aantal banken dat nog een overname aandurft, is op een dieptepunt beland.

Charles Tengeri (70) meldde zich vanochtend om vier uur voor de glazen deur van IndyMac in Pasadena. Tengeri werkte veertig jaar op lagere en middelbare scholen in het nabijgelegen Los Angeles, had twee banen tegelijk en wilde op tijd zijn „voordat het geld op was”.

Hij wás op tijd en kon om half tien de cheque zien die net in zijn naam is uitgeschreven: 171.121 dollar. Zijn verlies – „mijn spaargeld, dat ik nalaat voor mijn kleinkinderen” – bedraagt daarmee 114.000 dollar. „Dat gooit mijn pensioenplannen nogal in de war”, zegt hij. Zijn huis behouden zal krap aan worden.

    • Freek Staps