Film van de dag

The Cider House Rules. Veertien jaar kostte het schrijver John Irving (The World According to Garp) om zijn The Cider House Rules verfilmd te krijgen. Hij schreef het vermakelijke essay Mijn rol in de film over de lijdensweg van boek naar film. Zou regisseur Lasse Hallström de pro-abortus-boodschap van de film wel overeind hebben weten te houden? Of zou het toch allemaal meer zijn gaan draaien om de romance tussen weesjongen Tobey Maguire en de mooie Charlize Theron? Irvings angst bleek onterecht, al blijft het eindresultaat wat bleekjes. Maar Michael Caine als de ether snuivende abortusarts annex weeshuisdirecteur in het Amerika van voor de Tweede Wereldoorlog brengt voldoende kleur in het archetypische verhaal over vader en de verloren surrogaatzoon (Maguire). Hij kreeg er een Oscar voor beste bijrol voor.(Lasse Hallström, 1999, VS). Canvas, 20.40-22.45u.Dana Linssen