Eitjes met poutarge

voor 2 personen als voorgerecht:4 hardgekookte eieren, afgekoeld1 ½ eetlepel (zelfgemaakte) mayonaise30-50 gram geraspte poutarge½ citroen, uitgeperstvers geraspte zwarte peper2 eetlepels fijngesneden bieslook3 handjes gemengde slasoorten, gewassen en gedroogdolijfolie extra vergine

Poutarge is het mooie Nederlandse woord voor gezouten en gedroogde kuit van harder of tonijn. Fransen noemen het poutargue en Italianen bottarga en onder die naam is het in Nederland schaars verkrijgbaar bij de betere Italiaanse delicatessenwinkels. De poutarge van harder (bottarga di mùggine) is diep abrikooskleurig en veel verfijnder van smaak dan de veel donkerder en sterker smakende poutarge van tonijn (bottarga di tonno). De gedroogde kuit kan worden geraspt op een fijne rasp voor harde Italiaanse kaas waardoor het verrukkelijke zacht zilte kruim bijvoorbeeld vermengd kan worden met spaghetti (recept volgt binnenkort) of iets anders zoals voor deze gevulde eitjes wordt gedaan. Bewaar een restant (geraspte) poutarge onder olie in een potje op een koele plaats.

Bereiding: Pel de eieren, halveer ze over de lengte en wip de dooiers eruit. Prak de dooiers fijn in een kom en roer de mayonaise erdoor. Begin met 30 gram geraspte poutarge door het mengsel te roeren. Afhankelijk van welke soort poutarge wordt gebruikt kan er naar smaak nog wat meer van deze gezouten en gedroogde eitjes van harder of tonijn door het mengsel worden geroerd. Breng de vulling verder op smaak met enkele theelepels citroensap en wat zwarte peper.

Vul de eitjes royaal met dit mengsel en strooi wat bieslook over de vulling. Verdeel de sla over de borden, sprenkel er wat olijfolie en een drupje van het citroensap over en strooi een eventueel restant van de bieslook over de sla. Leg de halve gevulde eitjes op de sla. Het is machtig eten maar een geroosterd en diagonaal gehalveerd boterhammetje past hier wel bij.

Florine Boucher

Morgen: Spaghetti Bottarga (1)

    • Florine Boucher