Dilemma: verliefd op een collega

Je collega’s zie je vaker dan je vrienden. Maar wat te doen als je liefde vindt op je werkplek? „Altijd vertellen, en eerst aan je chef.”

„Verliefd? Gefeliciteerd”, zegt Dr. Wim Elving, onderzoeker interne bedrijfscommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam. „Maar het kan problemen opleveren binnen een organisatie. Denk aan iemand die zijn partner moet beoordelen.” Elving adviseert om open te zijn over een relatie, als die tenminste serieus is. „Als je aan het stappen bent, kun je een collega tegenkomen. Je moet roddels voorkomen.”

„Als je het niet vertelt, voelen je collega’s zich rot als ze erachter komen”, zegt Willeke Bezemer van adviesbureau Bezemer-Kuiper. „Dan denken ze: ‘wat heb ik gezegd tegen die over die?’ en spinnen ze er van alles omheen. ”

Vertellen dus. Maar hoe pak je zoiets aan?

Elving: „Vertel het eerst aan je chef, dan kan die actie ondernemen. Daarna kun je het beste je directe collega’s inlichten. Liefst één-op-één of bij de koffieautomaat.”

Bezemer: „Maak er geen grote zaak van, maar vertel low profile aan je baas en een paar collega’s dat het met die ene collega toch wel heel gezellig is en dat er iets moois is ontstaan.”

Ze wijst erop dat sommige bedrijven regels hebben over relaties op de werkvloer. „Daarin staat dat je je chef moet inlichten of soms ronduit dat relaties niet gewenst zijn.” Elving: „Dat maakt het een stuk lastiger om openheid van zaken te geven, maar ik zou het toch doen.”

Deirdre Das

    • Deirdre Das