De Olympische Digital Headquarters

De “Olympic Green” het terrein waar de belangrijkste evenementen plaatsvinden, ligt er drie weken voor de Spelen groen en aangeharkt bij. De lucht is blauw, de zon schijnt fel en op het zwaar bewaakte Olympisch terrein hangt een ontspannen maar bedrijvige sfeer. Vrijwilligers , technici en organisatoren leggen de hand aan de laatste voorbereidingen. In

os2.jpgDe “Olympic Green” het terrein waar de belangrijkste evenementen plaatsvinden, ligt er drie weken voor de Spelen groen en aangeharkt bij.

De lucht is blauw, de zon schijnt fel en op het zwaar bewaakte Olympisch terrein hangt een ontspannen maar bedrijvige sfeer. Vrijwilligers , technici en organisatoren leggen de hand aan de laatste voorbereidingen.

In een groot grijs gebouw dat de vorm heeft van een digitale streepjecode, zetel het DHQ (Digital Headquarters).

Het gebouw wordt zwaar bewaakt. Om binnen te komen heb je zelfs je paspoort nodig.

Niet zo verwonderlijk want het DHQ is het zenuwcentrum van de high -tec informatietechnologie die hoort bij een modern mega- evenement als de Olympische Spelen.
Tijdens de Spelen staat het DHQ in verbinding met alle venues. Alle tijdregistraties komen in het DHQ samen waarna ze worden doorgestuurd naar het IBC (International Broadcast Center).

atos.jpgTv-graphics (bijvoorbeeld namen van sporters plus vlag etc) worden gegenereerd in de sport venues door BOB (Beijing Olympic Broadcasters) op basis van gegevens die doorgezonden worden door systemen van het Nederlandse bedrijf Atos Origin.

Zo’n 4000 medewerkers van 40 verschillende nationaliteiten van Atos Origin en andere partners (Lenovo, Kodak, China Telecom en Omega ) zijn daar mede verantwoordelijk voor.

Pieter-Jon Buitelaar woont als sinds twee jaar in Peking voor Atos en is netwerkcoordinator.

Buitelaar legt uit dat het DHQ in directe verbinding staat met alle computers in de venues, in totaal zo’n 10.000. Atos Origin is verantwoordelijk voor het doorsturen van de data, voor het maken van tv-graphics aan BOB en verzorgt de ‘feed’ vanuit de stadions naar het IBC (International Broadcasting Centre) .

Dus voordat wij het in Nederland bijvoorbeeld Pieter van den Hoogenband zien zwemmen, zijn de beelden over drie schakels gegaan.

Binnen 0,3 seconden krijgen commentatoren in de stadions de tijdregistratie via het commentator information system (CIS) op hun scherm, binnen twee seconden zijn die tijden en beelden in het DHQ en in het IBC waar bijvoorbeeld Studio Sport ze kan opppakken en uitzenden.

Alles bij elkaar zijn er in de afgelopen jaren 10.000 computersystemen gedurende 200.000 uur getest.

Naast het verzorgen van tijdregistratie en tv graphics is Atos ook nog verantwoordelijk voor zo’n 200.000 IOC accreditaties voor 10.000 sporters, 20.000 journalisten, vips, bobo’s en vrijwilligers.
Ook verwerkt Atos in het DHQ resultaten, achtergrondinformatie, nieuws , en cv’s van alle Olympische sporters.

Die informatie kan zowel door sporters als door journalisten worden opgevraagd via een speciale intranet databank die wordt aangeleverd door het Nederlandse bedrijf Infostrada. De schrijvende journalisten worden nog altijd geinformeerd doormiddel van gedrukte bulletins.

Op de perstribunes hollen, nog heel ouderwets, meisjes en jongens rond die rapporten met tijden en andere informatie uitdelen. In totaal zullen naar schatting 30 miljoen bulletins met uitslagen worden gedrukt.

    • Bettine Vriesekoop