Continental wijst overnamebod af

Het Duitse bandenconcern Continental wijst een overnamebod van het Duitse familiebedrijf Schaeffler, de op een na grootste rollagerfabrikant ter wereld, van de hand. Schaeffler bood gisteren 11,2 miljard euro aan de aandeelhouders van Continental. Het is in hoge mate een opportunistisch bod dat niet de werkelijke waarde van Continental weerspiegelt, zo luidde vanmorgen het verweer. Bovendien beschuldigt Continental Schaeffler ervan op onrechtmatige wijze een groot belang in Continental verworven te hebben.

Toch heeft het familiebedrijf onder leiding van Maria-Elisabeth Schaeffler (66), de rijkste ondernemer van Duitsland, zelfs onder managers van Continental indruk gemaakt met zijn tactiek, zo meldden vandaag diverse Duitse media. Wettelijk moet een bedrijf een belang van méér dan 3 procent in een ander bedrijf melden. Schaeffler omzeilde de meldingsplicht door met een uitgekiende transactie in het diepste geheim via een aantal grote banken een potentieel belang van 36 procent op te bouwen. Dat zou op een aandeelhoudersvergadering Schaeffler de controle over ons geven, klaagde Continental.

Maandagavond kwam Schaeffler uit de kast en maakte bekend 2,97 procent van de aandelen te hebben, optie op nog eens 4,95 procent en als extra 28 procent via zogeheten swap-cash transacties met negen grote banken. Een gesprek gisterenmorgen tussen Continental en Schaeffler eindigde in ruzie. Continental brak het gesprek af. Gistermiddag kwam Schaeffler met zijn bod (69,37 euro in cash per aandeel, de koers was wegens de geruchten intussen al veel hoger).

Continental, dat als beursgenoteerde onderneming openheid van zaken moet geven, klaagde bij de BaFin, die toezicht moet houden op de banken, over de heimelijke handelwijze van Schaeffler. De Duitse toezichthouder bevestigde gisteren dat zij met een intern onderzoek was begonnen. Het bod van Schaeffler is het eerste bod in Duitsland van een familiebedrijf op een beursgenoteerd bedrijf.