Chinezen mogen ivoor importeren uit Afrika

China mag eenmalig een partij van in totaal 108 ton ivoor afkomstig van Afrikaanse olifanten importeren. Dat heeft de VN-instantie die toezicht houdt op de handel in bedreigde diersoorten, CITES, gisteren besloten.

Het ivoor komt van olifanten in vier landen in zuidelijk Afrika: Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe. Deze landen beschikken sinds vorig jaar zomer over toestemming om ivoor te verkopen. Het gaat om ivoor van olifanten die een natuurlijke dood zijn gestorven of die zijn gedood om de wildstand in evenwicht te houden. De Afrikaanse landen zullen nu een veiling organiseren om de prijs van het ivoor vast te stellen.

China heeft volgens CITES op overtuigende wijze aangetoond dat het in staat is om te voorkomen dat het ivoor terechtkomt in het illegale circuit. Milieuactivisten plaatsen echter vraagtekens bij het VN-besluit. De Environmental Investigation Agency, gevestigd in Washington en Londen, claimt dat Chinezen betrokken zijn bij de illegale jacht op ivoor in meer dan twintig Afrikaanse landen.

De wereldwijde handel in ivoor werd verboden in 1989, maar de groei van de olifantenpopulaties daarna stelde Afrikaanse landen in 1999 in staat om een eenmalige uitzondering te maken en aan Japan een partij ivoor te verkopen. Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe zeggen nu dat hun olifantenpopulaties zó zijn toegenomen dat er gevaar ontstaat voor hun plattelandsbewoners. (AP, BBC)