BT investeert in glasvezelnetwerk

Het Britse telecommunicatiebedrijf BT steekt 1,5 miljard pond (1,88 miljard euro) in de aanleg van een nieuw glasvezelkabelnetwerk. Dit moet circa tien miljoen klanten in staat stellen ten minste vijf keer zo snel via breedband toegang tot internet te krijgen. Het project moet in 2012 zijn afgerond.

Het is de eerste grote investering van BT sinds het aantreden in juni van Ian Livingston, de opvolger van de Nederlandse topman Ben Verwaayen. BT aarzelde de afgelopen jaren in zulke glasvezelnetwerken te investeren uit vrees dat consumenten niet bereid zouden zijn extra te betalen voor een snellere toegang tot internet.

Naaste concurrent Virgin Media kondigde begin dit jaar al aan dat het twaalf miljoen huishoudens zou aansluiten op een glasvezelnetwerk, waardoor de snelheid zou verveelvoudigen. Daarnaast had ook markttoezichthouder Ofcom BT gemaand tot actie, omdat Groot-Brittannië achter dreigde te raken op andere landen.

Volgens Ofcom is de gemiddelde snelheid waarmee Britse internetgebruikers items kunnen downloaden 4,6 megabit per seconde, ook al spiegelen bedrijven hun klanten een snelheid van 8 megabit per seconde voor. Doordat veel pc’s slechts via oude kabels zijn verbonden met de centrale gaat die snelheid deels verloren.

Met glasvezelkabels kan de snelheid oplopen tot ruim 100 megabot per seconde. BT wil echter slechts één miljoen klanten direct aansluiten via zulke kabels. Negen miljoen anderen blijven aangesloten via kasten op straat. Daardoor blijven deze klanten steken op 40 megabit per seconde.