Bij kampioen PSV is het nog niet rustig

Afscheid Gomes, Valckx en De Visser is nog geen garantie voor herstel van de vrede.

Strijd tegen het kamp van Servische spelersbemiddelaar makelaar Lemic duurt voort.

Aissati op de eerste PSV-training met trainer Stevens. Foto Pro Shots seizoen 2008-2009 eindhoven 15-07-2008. training psv op de herdgang. ismail aissati en trainer huub stevens. Claessens, John;Pro Shots

Het rommelt nog altijd binnen PSV. De machtsstrijd tussen algemeen directeur Jan Reker en een aantal voetballers dat zich laat begeleiden door de Servische spelersbemiddelaar Vlado Lemic, is alles behalve beslecht. Na het vertrek van technisch manager Stan Valckx, scout Piet de Visser en doelman Gomes probeert het negentienjarige talent Ismaïl Aissati nu een vertrek uit Eindhoven te forceren.

De middenvelder zorgde op de eerste trainingsdag van het nieuwe seizoen al voor onrust door voor de camera’s van de NOS te verklaren dat hij weg wil bij PSV. Aissati herhaalde gisteren nogmaals zijn woorden en wees met de beschuldigende vinger naar Reker. „Ik heb geen vertrouwen meer in de directie. Na het vertrek van Kenneth Perez is me beloofd dat ik meer aan spelen toe zou komen, maar die belofte is nooit waargemaakt.”

Het verhaal van Aissati vertoont gelijkenissen met de gang van zaken rond Gomes. De Braziliaanse doelman verlengde eind vorig jaar zijn contract met PSV en sprak de intentie uit voor lange tijd in Eindhoven te blijven. Een paar dagen na het veroveren van de landstitel wekte Gomes verbazing door in het weekblad Voetbal International hard uit te halen naar Reker. De publiekslieveling van PSV schilderde de algemeen directeur af als onbetrouwbaar en stelde onomwonden vast: „Hij eruit of ik eruit.”

De raad van commissarissen van PSV koos de kant van Reker. De algemeen directeur vermoedde dat spelersbemiddelaar Lemic achter het verhaal zat en zette de tegenaanval in. In de weken die volgden bleek openlijk hoe groot de machtspositie van de Serviër binnen de club was geworden. Valckx en De Visser – die allebei nauwe banden met Lemic onderhielden – verlieten de club. Doelman Gomes werd voor een bedrag van naar verluidt tien miljoen euro verkocht aan Tottenham Hotspur. Daarmee leken de problemen opgelost.

De nieuwe trainer Huub Stevens werd echter direct geconfronteerd met de strijd die nog altijd achter de schermen woedt. Valckx, De Visser, Gomes en de gehuurde Serviër Slobodan Rajkovic mogen dan met ‘de grote schoonmaak’ van Reker zijn verdwenen, maar binnen de selectie lopen met Danko Lazovic, Jonathan Reis, Fagner Conserva Lemos, Cassio Ramos en Ismail Aissati nog altijd spelers rond die nauwe banden onderhouden met de mensen uit ‘het kamp Lemic’. Het al dan niet aanblijven van Aissati bij PSV is de inzet van een nieuw conflict.

Aissati leek halverwege het afgelopen seizoen nog zo tevreden bij PSV dat hij instemde met een contractverlenging tot medio 2012. Het mondelinge akkoord werd echter nooit van handtekeningen voorzien. In de afgelopen maanden groeide langzaam maar zeker de onvrede bij Aissati, die nauwelijks aan spelen toekwam. De voetballer haalde zich de woede van trainer Sef Vergoossen op de hals toen hij een invalbeurt tegen De Graafschap weigerde. Aissati werd daarop teruggezet naar het tweede elftal. Bemiddelaar Lemic nam het voor Aissati op en zorgde er via Gomes voor dat die maatregel werd teruggedraaid.

Aissati, die zich laat begeleiden door Lemic’ zakenvriend Roger Linse, is niet van plan het afgesproken contract met PSV te verlengen. Hij wil hoe dan ook weg. De voorbije dagen flirtte hij openlijk met Ajax. Reker heeft daarop laten weten dat Aissati niet naar de naaste concurrent mag. Bovendien gaat PSV er vanuit dat het in januari gesloten mondelinge akkoord met de jeugdinternational wel degelijk rechtsgeldig is.

Aanvoerder Timmy Simons was vol goede moed aan het seizoen begonnen en zuchtte even toen hij met de houding van Aissati werd geconfronteerd. „We kunnen niet verder met jongens die hier ontevreden zijn. Het is jammer, maar als er spelers weggaan, kan dat maar beter snel gebeuren”, stelde de Belg. De strijd tussen PSV en ‘het kamp Lemic’ woedt voorlopig nog in alle hevigheid.

    • Koen Greven