Bij Fidel in de auto

Zou toch een rare documentaire zijn, een filmmaker die lachend met Stalin of Hitler achterin de auto zit en vraagt of de goede man wel eens de behoefte heeft gevoeld om naar een psychiater te gaan of welke filmsterren hij vroeger bewonderde. Nee, zegt Fidel Castro tegen Oliver Stone, ik heb nog nooit aan een psychiater gedacht en mijn favoriete sterren waren Sophia Loren en Brigitte Bardot. Castro is misschien geen massamoordenaar zoals Hitler of Stalin, maar hij heeft Cuba wel veranderd in een politiestaat nadat hij in 1959 met een glorieuze revolutie de macht had overgenomen van die andere dictator, Batista. Je kunt niet zeggen dat Oliver Stone - beroemd van films met een politieke lading als Natural Born Killers, JFK en Nixon - geen kritische vragen stelt. Maar hij neemt, gebonden aan de opzet van zijn film, genoegen met de alles gladstrijkende antwoorden van de commandante. Een zo intensief interview (Stone nam drie cameramannen mee) met zo`n omstreden leider is onbevredigend zonder een streng weerwoord en dat blijft uit.

Commandante. Regie: Oliver Stone. In: 4 bioscopen.