Airbus bouwt fabriek in Abu Dhabi

De Europese vliegtuigfabrikant Airbus gaat een fabriek bouwen in Abu Dhabi, een van de zeven Verenigde Arabische Emiraten. EADS, het moederbedrijf van Airbus, tekende hiertoe gisteren op de luchtshow van Farnborough, bij Londen, een overeenkomst met Mubadala, het investeringsfonds van Abu Dhabi. Het is voor het eerst dat een vliegtuigbouwer productiefaciliteiten opzet in de Arabische Golf.

De fabriek gaat vanaf 2010 onderdelen produceren voor de langeafstandsvliegtuigen van Airbus, de A330, A340, A350 en de superjumbo A380. Volgens een woordvoerder van Mubadala zal de productie 2.600 arbeidsplaatsen opleveren en de komende tien jaar een omzet genereren van een miljard dollar (627 miljoen euro).

De Golfstaten zijn ook de grootste klanten van Airbus en zijn Amerikaanse concurrent Boeing. Vrijwel alle grote orders op de luchtshow van Farnborough, die nog de hele week duurt, zijn tot nu toe afkomstig van Arabische maatschappijen. De grootste bestelling werd begin deze week geplaatst door Etihad Airways, de luchtvaartmaatschappij van Abu Dhabi. Etihad koopt honderd vliegtuigen, met een totale waarde van 20 miljard dollar (12,5 miljard euro). De order is verdeeld over Airbus (11 miljard) en Boeing (9 miljard). Een van de bestelde vliegtuigen is de A380, waarvan Etihad tien stuks in haar vloot opneemt.

Ook andere Arabische maatschappijen, waaronder Qatar Airways en de prijsvechter FlyDubai, hebben in Farnborough orders geplaatst. DAE Capital, een lease- en financieringsbedrijf dat ressorteert onder de Dubai Aerospace Enterprise, bevestigde gisteren de aankoop van dertig Airbus A350’s en zeventig A320s, ter waarde van 12,6 miljard dollar.

Europese en Amerikaanse maatschappijen – leasemaatschappijen uitgezonderd – houden daarentegen als gevolg van de hoge olieprijzen de hand op de knip. Airbus zei in Farnborough nog meer orders te verwachten uit Arabische landen of het Verre Oosten.

Boeing maakte vandaag een megaorder bekend van Air China voor 45 vliegtuigen, ter waarde van 6,3 miljard dollar. De vloot van Air China krijgt hierdoor de komende jaren 35 procent meer capaciteit.