1 spelen

Het Mysterie van de Abdij Days of Wonder gezelschapsspel Het kaartje dat niet meedoet (en onder het bord ligt te wachten op het einde) is de moordenaar.

Het Mysterie van de Abdij

Days of Wonder (import: Hodin België) 3-6 spelers, ca. 35 euro

Als dit spel eenmaal goed op gang is, is het het leven zelf. Overal vandaan komt informatie op je af, en verder doe je maar wat. In Het Mysterie van de Abdij draait het allemaal om de naam van een moordenaar. Nou ja, er zijn 24 kaarten met monniken waarvan het grootste wordt verspreid over de spelers en de rest – op één na – liggen ergens op het bord. Die duikel je tijdens het spel een keer op, als je geluk hebt. Het kaartje dat niet meedoet (en onder het bord ligt te wachten op het einde) is de moordenaar. En dat levert de interessante consequentie op dat als je een naam hoort of ziet in het spel, die monnik dus de moordenaar is. Tijdens je beurt zwerf je met je monnikpion door de verschillende ruimten van het middeleeuws klooster en overal kun je wel een clue opdoen over een naam, zoals kaarten stelen van de biechtstoel. Je kunt soms een ander vragen wat ‘ie weet. Vaak hoor je geen namen, maar weet je iets over de vele categorieën monniken: pater, frater, novice, baard, kaal, dik, tempelier, franciscaan en benedictijn – 24 kerels in totaal. Een hemeltergend spel. (HS)