Zomerstamp

Makkelijk en zomers, dit stamppotje van paksoi met gegrilde lamskoteletjes.

Voor 4 personen:

1,5 kruimige aardappel

2 struiken paksoi

geraspte schil van 1 citroen

1 theelepel gemalen koriander

2 eetlepels olijfolie

8 lamskoteletjes

125 ml crème fraîche

1 eetlepel (grove) mosterd

Schil de aardappels en snijd grote exemplaren in stukken. Was de aardappels en zet ze in een ruime pan op met voldoende water en een beetje zout. Kook de aardappels in 20-25 minuten gaar. Verwijder de stronk van de paksoi, was de bladeren en snijd ze in dunne reepjes. Meng in een kommetje de citroenrasp, koriander, zout en versgemalen peper met de olijfolie en wrijf hiermee de lamskoteletjes aan beide kanten in. Laat ze een kwartier marineren. Verhit een grillpan tot hij gloeiend heet is. Gril de koteletjes een paar minuten aan elke kant, tot ze een mooi korstje hebben, maar van binnen nog iets rosé zijn. Giet intussen de aardappels af en vang daarbij het kookvocht op. Stamp de aardappels met een pureestamper. Roer er de crème fraîche en zoveel kookvocht door tot een smeuïge puree ontstaat. Maak de stamppot op smaak met mosterd en flink wat versgemalen peper. Warm de stamppot op hoog vuur nog even goed door en serveer met de lamskoteletjes.

Op nrc.tv maakt Janneke verse mayonaise

    • Janneke Vreugdenhil