VS willen Iran-kwestie niet vreedzaam oplossen 2

Het commentaar van 11 juli noemt Iran een van de staten ”die zich buiten het internationale discours plaatsen”. Maar is het niet eerder zo dat de VS Iran buiten het discours plaatsen? Als de Amerikanen het conflict met Iran werkelijk op een redelijke wijze op willen lossen, zouden ze een of ander bilateraal of internationaal overleg organiseren. Ze eisen nu dat Iran van tevoren, dus vóór enig overleg plaatsvindt, zijn kernenergieprogramma stillegt. En ze weten dat Iran hieraan nooit zal voldoen. Zijn de Amerikanen soms bang voor overleg, omdat daarin zeker de Israëlische kernwapens en de militaire wurggreep waarin Amerika Iran (en de hele regio) houdt, aan de orde zullen komen?

In The New Yorker van 7 juli onthult journalist Seymour M. Hersh - in een artikel met de onheilspellende titel `Preparing the battlefield` - dat eind vorig jaar het Amerikaanse Congres heeft ingestemd met een verzoek van president Bush om de geheime vijandige operaties binnen Iran ter ondermijning van het regime op te voeren.

Saillant detail: ook prominente Democraten stemden vóór, terwijl Obama zich in het openbaar uitspreekt ten gunste van diplomatie. Waarom zwijgen de Nederlandse media hierover?

In 1953 organiseerde de CIA in het toenmalige Perzië een staatsgreep tegen de democratisch gekozen premier Mossadeq. Dat was het begin van de massieve Amerikaanse inmenging in Iran en het Midden-Oosten. Is het niet waarschijnlijk dat de ayatollah`s uiteindelijk aan de macht konden komen, juist door het optreden van de VS?

    • Piet van Kalken