VS willen Iran-kwestie niet vreedzaam oplossen 1

Iran is op weg ”de toch al niet bestaande vrede in het Midden-Oosten nog verder te verstoren”, zo staat gemeld in het Commentaar `Testen van Teheran` uit de krant van 11 juli. Met dit commentaar levert NRC Handelsblad een bijdrage aan de Amerikaanse oorlogspropaganda. Dezelfde propaganda die destijds met Irak de geesten rijp maakte voor militair ingrijpen door erop te hameren dat `het nu nog kan`: destijds voordat Saddam zijn massavernietigingswapens zou (kunnen) gaan gebruiken, nu voordat Iran zijn kernwapen - dat het niet heeft - zou (kunnen) gaan gebruiken.

De verspreiding van kernwapens is een slechte zaak, maar is het vreemd dat een land als Iran dat omsingeld wordt door landen met kernwapens - de Verenigde Staten, Rusland, China, India, Pakistan en Israël - de mogelijkheid wil creëren eventueel een kernwapen te kunnen produceren? Maakt ook NRC Handelsblad zich hier niet schuldig aan `selectieve verontwaardiging`?

    • Jan Blok Bergen