Vathorst vraagt rechter om hulp

Tien bewoners van de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst stappen naar de rechter. Zij willen dat er een onafhankelijke deskundige wordt benoemd om de ventilatiesystemen in hun woningen te onderzoeken.

In Vathorst hebben honderden gezinnen last van hun gezondheid. Uit een onderzoek dat de GGD twee jaar geleden uitvoerde, bleek dat de gezondheidsklachten van de bewoners ten dele worden veroorzaakt door het ventilatiesysteem. Dit zogenoemde balansventilatiesysteem is energiezuinig doordat vers ingeblazen lucht via een warmtewisselaar wordt verwarmd met afgezogen lucht. De bewoners kampen met oog-, neus- en luchtwegenproblemen en overmatige vermoeidheid, slaapproblemen en hoofdpijn.

Martin de Witte van SAP Advocaten behartigt de belangen van de bewoners in Vathorst. De afgelopen maanden heeft hij de klachten in de gehele wijk geïnventariseerd door vragenlijsten rond te sturen. Op basis van zijn bevindingen concludeert hij dat ongeveer 1.000 personen last hebben van het door het systeem geproduceerde lawaai, tocht en diverse gezondheidsproblemen. „Het gaat dus om veel meer mensen dan destijds bleek uit het onderzoek van de GGD”, zegt De Witte. De advocaat benadrukt dat de betrokken aannemers – Dura Vermeer en Heijmans – niet hebben gereageerd op de verzoeken van de bewoners om te praten en de problemen onderling op te lossen. „De ondernemers doen zelf wat onderzoekjes, maar uit de rapporten die ik heb gezien concludeer ik dat die worden uitgevoerd door de fabrikant. Die zogenaamde deskundige van hen is helemaal niet zo deskundig. Daarom willen wij een onafhankelijke deskundige die voor eens en voor altijd kan uitwijzen of het ventilatiesysteem nou deugt of niet.” De Witte hoopt dat de gezondheidsproblemen van de bewoners in Vathorst daarna kunnen worden opgelost. „Iedere dag dat de bewoners last hebben van dat systeem, is er één te veel.”