Van Abbe`s Charles Esche in jury van Turner Prize 2009

rotterdam. Charles Esche (1962), directeur van het Van Abbemuseum in Eindhoven, is gekozen als jurylid van de Turner Prize 2009. De Turner Prize is de belangrijkste Britse onderscheiding voor hedendaagse kunst. Het is de eerste keer dat een directeur van een Nederlands museum zitting neemt in de jury. Esche, geboren in Groot-Brittannië, zegt ”vereerd en verheugd te zijn”. Hij zegt niet te weten waarom hij is geselecteerd. ”Maar als ik iets moet noemen is het de internationale reputatie die het Van Abbemuseum, en ikzelf misschien ook, hebben in de wereld van de hedendaagse kunst.” Naast Esche zitten in 2009 Mariella Frostrup, Jonathan Jones en Andrea Schlieker in de jury. In april 2009 komen zij met een shortlist. Esche zegt nu eerst zijn kennis van de hedendaagse Britse kunst te gaan verdiepen. Bij de selectie is het belangrijk om verder te kijken dan de twee grote kunststeden, Londen en Glasgow, aldus Esche, die in de jaren negentig directeur was van een kunsthal in Glasgow. De winnaar van de Turner Prize is vaak omstreden. Directeur Charles Esche was het er ook vaak niet mee eens. ”Maar dat kan ook niet anders.” Zijn favoriete winnaar tot dusver is Simon Starling (2005).