Televisie Voorkeur

In Return to ... Airport wordt teruggekeken op de bijzonder populaire docusoap van de BBC die werd uitgezonden tussen 1995 en 2005. De serie die zich afspeelde op London Heathrow Airport, volgde (beroemde) passagiers en enkele grondpersoneelsleden en had een enigszins voorlichtend karakter. Eén van de hoofdrolspelers, Jeremy Spake, oorspronkelijk een manager van Aeroflot Airlines maar nu tv-presentator, kijkt met andere betrokkenen terug op de serie. BBC 2, 20.00-21.00u. A British Airways aircraft lands at Heathrow Airport in London, Thursday, Aug. 10, 2006. British authorities said Thursday they had thwarted a terrorist plot to simultaneously blow up several aircraft flying to the United States using explosives smuggled in hand luggage, averting what police described as "mass murder on an unimaginable scale." Police arrested 21 people, and were confident they had captured the main suspects in the alleged plot that U.S. authorities said bore the hallmarks of an al-Qaida plan. (AP Photo/Toby Melville/pool) Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. Op zaterdag 19 juli 2008 bestaat Feyenoord honderd jaar. De Rotterdamse voetclub is weliswaar niet de oudste van Nederland, maar heeft wel de grootste aanhang. Wat maakt Feyenoord zo bijzonder? Drie Amsterdammers, uit de stad van aartsrivaal Ajax, betuigen hun liefde voor de club uit Rotterdam-Zuid. Verder een reportage over de problemen tussen gemeentes en woonwagenkampen. Gemeentes willen kostbare grond gebruiken voor nieuwbouw, maar een kamp laat zich niet zomaar verplaatsen. In Den Haag vechten de bewoners van de Escamplaan voor behoud van hun plek en ook in Spijkenisse liggen bewoners al jaren in de clinch over hun plek. Tweede Kamerlid Paulus Jansen (SP) ziet een oplossing voor het landelijke probleem: een speciale woningcorporatie voor woonwagenbewoners. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Minister Vogelaar stelt vier miljoen euro beschikbaar voor de aanleg of uitbreiding van volkstuinen in stedelijke gebieden. Vogelaar vond het zelf eigenlijk niet nodig om de volkstuinen van extra geld te voorzien, maar de Tweede Kamer dwong haar daartoe via een motie. De Kamerleden zijn ervan overtuigd dat volkstuinen van maatschappelijk belang zijn en ook een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van woonwijken. De eerste volkstuinen dateren van na de Tweede Wereldoorlog. Een bezoek aan twee volkstuinen om te bezien hoe de volkstuin er anno 2008 voorstaat. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova/Den Haag vandaag. Gesprek met minister van Justitie Hirsch Ballin over wijzigingen in het strafrecht, onder meer bij herziening van strafzaken zoals in de zaak Lucia de B., en verslag van de politieke crisis in België. Ned. 2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

Uitgelezen. Boekenprogramma met als gasten schrijver en literatuurcriticus Marja Pruis en schrijver Christiaan Weijts, gepresenteerd door Susan Smit. Het Gesprek, 21.30-22.30u.

Een Politiek Gesprek. Nieuwsprogramma met commentaar op actuele politieke ontwikkelingen met Frank Vermeulen, redacteur bij NRC Handelsblad, en politiek journalist Paul Jansen. Presentatie: Max van Weezel. Het Gesprek, 23.30-0.00u.

,documentaire

Eén wereld: Vriendin voor een week. Human interest-documentaire over sekstoerisme, bekeken vanuit het standpunt van de prostituees. Reportagemaakster Monica Garnsey trekt naar Isla Margarita in Venezuela, waar westerse mannen een all-in vakantie kunnen boeken, inclusief een vriendin voor de duur van hun verblijf. De toeristen die kiezen voor deze ‘girlfriend experience’ kunnen een keuze maken uit een reeks prostituees, die ongeveer 24 uur per dag ter beschikking staan. Voor de meisjes betekent dit hard werken, maar het slapen met buitenlanders tegen betaling is – zoals in veel onderontwikkelde gebieden – een van de weinige ‘carrièremogelijkheden’ die ze hebben. Eén, 21.05-21.40u.

Going north. Zes vrienden hebben één droom: Groenland doorkruisen te voet, op ski’s en met behulp van kites. Voor de kick én om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Een deel van hun 600 km lange avontuur hebben de zes expeditieleden uit Utrecht zelf gefilmd. Tweede aflevering van een vijfdelige reportageserie. Ned.3, 22.10-22.40u.

Informatief

Vinger aan de pols: Hoe ga je om met tegenslag ? Reportageserie over bijzondere mensen die een levensbedreigende klap moesten incasseren en die te boven kwamen. Monique Knol moest na een lange periode van commerciële wielrennerij vanwege een blessure stoppen en kreeg de rekening gepresenteerd: Knol kon niet meer slapen, kwam de bank niet meer af en was ook voor het overige niet normaal aanspreekbaar. Haar verhaal vertoont overeenkomsten met de afkickverhalen van collega-sporters overal ter wereld. De psychiater schreef Knol pillen voor die ze haar hele leven zal moeten blijven slikken. Zij concentreert zich nu op paarden en begint het leven weer een beetje leuk te vinden. Ned.1, 21.10-21.45u.

Tribe: Dassanach. Avonturier en expeditie-expert Bruce Parry leeft een tijdje tussen stammen met extreme gebruiken en rituelen. In deze aflevering prikt hij een vorkje mee met de Dassanach in de Omo vallei in Ethiopië. Ned.3, 21.25-22.20u.

The Culture Show. Cultureel magazine. Onder meer een vraaggesprek met David Simon, de maker van de televisieserie The Wire, van het Amerikaanse omroepbedrijf HBO, door vooraanstaand critici beschouwd als de beste tv-serie tot nu toe. Verder duidt kunstcriticus Andrew Graham-Dixon het 500 jaar oude schilderwerk van Michelangelo in de Sixtijnse kapel. Ook aandacht voor de nieuwste films. BBC 2, 23.00-23.30u.

Sport

Tourjournaal. Dagelijks nieuws uit de Ronde van Frankrijk. Ned.3, 20.25-21.15u.

NOS Studio sportzomer. Praatprogramma over de Tour met als gast oud-wielrenner Michael Boogerd. Ned.1, 23.05-23.55u.

NOS: Tour de France. Rechtstreeks verslag van elfde etappe. Morgen, Ned.1, 14.30-17.35u.