Shell biedt 3,7 mld voor gasbedrijf

Shell heeft gisteren een overnamebod gedaan van 5,9 miljard Canadese dollar (3,7 miljard euro) op de Canadese aardgasproducent Duvernay Oil, een jong energiebedrijf dat beschikt over grondgebied in westelijk Canada met grote voorraden moeilijk te winnen aardgas.

Dat heeft het Brits-Nederlandse energieconcern gisteren bekendgemaakt. De voorgenomen overname, in naam van Shells Canadese dochteronderneming Shell Canada, wordt unaniem gesteund door het bestuur van Duvernay, bestaande uit gerespecteerde ondernemers in de olievelden van westelijk Canada. Zij beschikken over 18,1 procent van de aandelen. Andere aandeelhouders moeten hun instemming nog geven.

Shell biedt 83 Canadese dollar per aandeel, een premie van 42 procent op de slotkoers van 58,44 op vrijdag aan de beurs van Toronto. De prijs schoot gisteren omhoog tot ruim 82 dollar. Verwacht wordt dat de transactie over een maand rond is.

Met Duvernay versterkt Shell zijn portefeuille in onconventioneel aardgas in Noord-Amerika. In de eerste plaats met onmiddellijke productie, maar vooral met potentiële voorraden, zegt Chad Friess, analist van UBS Warburg in Calgary, het West-Canadese oliecentrum. „Dit was een zeldzame kans om een toekomstige productiegroei van betekenis te bereiken.”

De overname is volgens Friess „een vrij dure deal” uit het oogpunt van de huidige winning van Duvernay, dat nu het equivalent van zo’n 27.000 vaten per dag produceert – al wordt die productie opgevoerd tot een voorgenomen 67.000 vaten per dag in 2012. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 346 miljoen Canadese dollar (216 miljoen euro). „Royal Dutch trekt duidelijk de portemonnee open voor de ongeboekte, potentiële reserves die Duvernay heeft.”

Duvernay beschikt in de westelijke Canadese provincies British Columbia en Alberta over naar schatting 1,4 biljoen kubieke meter aardgas. Aardgas in dat gebied, zogeheten tight gas, is echter moeilijk te winnen. „Shell heeft al een bewezen staat van dienst in de winning van tight gas in Noord-Amerika”, aldus bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer.

    • Frank Kuin