Schepper Emil dood

Tekening van Björn Berg: Emil en Ida voeren zijn manke kip dronken. Berg, Björn

Björn Berg, de Zweedse illustrator van Astrid Lindgrens kinderboeken over Emil (Michiel van de Hazelhoeve), is in zijn woonplaats Stockholm op 84-jarige leeftijd overleden.

Lindgren en Berg maakten van 1963 to 1997 twaalf boeken over Emil, een vijfjarige boerenjongen uit Lönneberga (Småland) die doorlopend streken uithaalt, waarvoor hij steeds in het timmerschuurtje wordt gestopt. De boeken en de films over Emil droegen bij aan het beeld van Zweden als een eeuwige zomer op het platteland, een idyllische wereld vol eenvoud, liefde en goedige humor. Berg ving deze wereld in snelle, volle schetsen van koddige figuurtjes met bolle wangen. Voor zijn tekeningen van het blonde engeltje in zijn kiel, met zijn pet en zijn piefpafpoeferd, stond zijn zoon Torbjorn model.

Berg, in 1923 geboren in Beieren uit Zweedse ouders, illustreerde ook Het theelepelvrouwtje van de Noorse schrijver Alf Prøysen.